Na začátku láska jako trám a teď jen chipsy, gauč a telka. Jak pečovat o dlouhodobé vztahy?

8. červen 2021

„Někdy oba partneři nebo jen jeden netuší, co jim vlastně chybí,“ říká v Balancu psycholožka a psychoterapeutka Alexandra Schneider Hrouzková. Dlouhodobý partnerský vztah je úplně jiná hra než zamilovanost a krátké úlety. Společné bydlení, děti i omezení vlastních koníčků, přání a potřeb jsou výzvou pro vztah. Nejeden pár se ocitne v situaci, kdy si nepovídá o ničem niterném, důležitém. Řeší jen, co bude k večeři a co si pustí v televizi.

„Chceme vidět to dobré, jsme rádi, že máme někoho, kdo opětuje naše příjemné city.“ Zamilování časem ustoupí, když spolu lidé nebydlí, může se jim vztah udržovat lépe. Mají čas se na setkávání připravit, chodí na randíčka a jsou na sebe milí. Když se spolu sestěhují, není možné být stále příjemný a můžeme se cítit omezení.

Do partnerství také zasahují osobní problémy, třeba v práci. Vztahy zásadním způsobem proměňují děti, partneři na sebe najednou nemají čas a mohou se cítit přetížení péčí o potomka.

Čtěte také

Metody a možnosti, jak ve vztahu pokračovat, však existují. Pomáhá mít společné cíle, třeba dovolenou. Je třeba nebrat prostor druhému a nechat ho volně se realizovat v práci i jeho zájmech, není třeba se na všem podílet spolu. Když má partner pocit, že je svazovaný a že něco nemůže kvůli druhému, může ho to frustrovat.

Důležité jsou i zdánlivé drobnosti – milá komunikace, letmé doteky během dne, opravdové naslouchání. Může se také ale stát, že se oba partneři promění a vyrostou a zjistí, že chtějí žít jiným způsobem života než dříve. Péči o vztah popisuje psycholožka a psychoterapeutka dále v záznamu rozhovoru.

Poslechněte si celý Balanc o péči o dlouhodobé vztahy.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.