Proč nám partneři chybí, když jsou pryč, a štvou nás, když jsou blízko? Chceme jistoty i napětí

11. únor 2020

„Všichni přicházíme na svět s vrozenou potřebou blízkosti, stálosti, bezpečí a intimity. Ale také máme potřebu dobrodružství, poznávání a vášně. Tyto proudy se trochu vylučují,“ říká v Balancu psycholožka Nela Wurmová. Partnerské vztahy se mění, jsou dynamické. Střídá se v nich potřeba být si blízko, mít jistotu, ale také zažívat dobrodružství a napětí. Když jsme od sebe daleko, toužíme po sobě. Přílišná blízkost zase vede k touze po odloučení.

„V sobě máme různé součásti. Sedím s vámi ve studiu a část mě, psycholožka, odbornice, má motivaci vysvětlit téma a mluvit srozumitelně. Současně je se mnou mé sedmileté vnitřní dítě, které se trochu bojí a je nervózní z mikrofonu.“ Každý máme různé motivace, přání. Někdy mohou být protichůdné, můžeme něco chtít a zároveň nechtít. No, a v páru do toho vstupuje druhý člověk, který má také svá přání, motivace, obavy.

Čtěte také

„Lidé se na sebe nalaďují. Dokonce z výzkumů vyplývá, že i na fyziologické úrovni. Znáte to z porad, když přijde někdo hodně nervózní, dokáže to přenést na všechny kolem sebe.“ Finský terapeut Jaakko Seikkula ve výzkumu zjistil, že lidé slaďují svůj dech, tepovou frekvenci, ale i kožní vodivost. Když se setkáme, tak se tedy i těla na sebe potřebují napojit. Proto mohou být začátky setkání, zejména nového páru, trochu nervózní a roztěkané. Každý je na jiné frekvenci z předchozích lidí a situací, se kterými byl v kontaktu. Pomoct může druhého opravdu plně poslouchat, věnovat mu plnou pozornost.

Nela Wurmová

„Blízkost s sebou nese zranitelnost. Někteří to umí ustát, jiní ne. Problémy s blízkostí bychom dohledali už ve vztahu s rodiči.“ V ideálním případě reagují rodiče dobře na potřeby dítěte. Třeba máma si všimne, že dítěti upadne hračka, vrátí mu ji na hraní a ještě na dítě konejšivě promluví. Když rodiče pozorní nebyli a dítě bylo opakovaně zraňované, nebyly naplněny jeho potřeby, tak si blízké vztahy spojí s něčím nebezpečným. V dospělosti pak touží po blízkosti, ale trochu se bojí zranění. A jsou lidé, kteří to pak s partnerskými vztahy vzdají úplně. Podle Nely Wurmové to ale lze opravit – v terapii a dobrými vztahy.

Proč po druhých toužíme, když jsou daleko? Jak funguje dynamika ve vztazích? Uslyšíte v záznamu Balancu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka