Je sex v rodičovství téma? Moc ne, a to je právě ten problém, tvrdí Houpačky

30. říjen 2019

Jak se otcům a matkám po narození dítěte změní sexuální život, je poměrně citlivé a intimní téma. S bezesnými nocemi a neustálou péčí přichází únava, která se promítá i do libida pečujících. Máte po dni stráveném naplňováním tužeb dítěte ještě chuť na ty své nebo partnerovy? Tak o tom si v dalším dílu Houpaček povídala s Míšou a Marií Martina Poliaková.

Většinou se o tom mluví jen šeptem nebo s kamarádkami nad vínem. Jak změny těla v těhotenství nebo v mateřství po narození dítěte proměňují sexuální život matek? Ještě víc než u ostatních změn, které rodičovství přináší, se případná nespokojenost partnera nebo partnerky zarámuje jako marginálie, jako věc, která není tak podstatná a která se určitě zlepší s tím, jak děti odrostou. „Já mám pocit, že celý partnerský sex je teď takový běh přes překážky, s tím, že ta největší je sladit se a naladit se oba ve stejný čas na tu touhu mít sex. Oba pracujeme a máme poměrně náročné práce a ta chvíle, kdy máme oba v hlavě slovo relax, není úplně běžná věc,“ popisuje základní problém Marie.

Čtěte také

Zejména chce ale předejít tomu, aby se jí v příjemné chvíli byť jen na chvilinku do hlavy vloudila myšlenka na to, co dělá dítě nebo co vše je ještě v domácnosti potřeba udělat, třeba vyložit myčku nebo uklidit pračku. Za největší změnu považuje ztrátu spontánnosti, protože konsenzu se s dítětem v domácnosti dosahuje hůř.

Změny, kterými prochází matky během těhotenství a po porodu, ovlivňují způsob vnímání vlastního těla, a tedy i schopnost užívat si intimitu. „Za mě se změnily asi všechny oblasti a neřekla bych, že pouze negativně. Mám za sebou dvě těhotenství a v obou jsem přibrala 30 kilo a je třeba si přiznat, že tělo se chová jinak. Mně třeba druhý porod přinesl kvalitnější orgasmy,“ dodává Míša. „Ten intimní zážitek s jiným tělem, které jsem získala s těhotenstvím a mateřstvím, je něco, na co si pořád ještě zvykám,“ přitakává Marie. „Kvůli kojení mám například úplně jiný vztah ke svým prsům, protože se změnily a já se na ně ještě i nyní neumím moc podívat.“

Marie Lukáčová

„Během těhotenství a v rodičovství prostě chybí spontánnost, naladit se na partnera je těžší, ale o to důležitější moment v partnerství,“ dodává Míša. A přiznává, že víc než dřív musí překonávat únavu. S tím se pojí i nutnost umět říct ne a otázka, jestli už dnes večer něco bude, se stává součástí partnerských životů v rodinách obou matek. V obou případech ji překonávají vtipem a radí, že spíš než verbální domluva předem zabírá výměna rolí u povinností v domácnosti, masáž nebo moment překvapení.

„V rodičovství totiž už nejde tak moc o kvantitu, ale o kvalitu a schopnost počkat si na správný okamžik. My jsme třeba přistoupili na docela hezkou věc, když jsme oba unavení, jdeme spát, a když se vzbudím ve tři nebo ve čtyři ráno a vzbudím Honzu, pohladím ho a políbím, …ještě nikdy mě neodmítl,“ přiznává Míša jednu ze situací, které jí do partnerského života přineslo rodičovství. Marie a její partner zase používají speciální signál, který znamená, že se chtějí pomilovat, poslechněte si víc v audiu.

Proč je sex v rodičovství téma? S jakými změnami se musely hostky vyrovnávat a jak o nich mluví se svými partnery? Jak se společně naladit na sex a čím přitom zabavit děti, vám poradí Houpačky.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka