Nádech, výdech a počítat do tří. Jak se vyrovnat se stresem během zkouškového?

19. leden 2023

Je zkouškové a s ním se pojí i spousta stresu a překonávání. Jak se sebou pracovat? Jak zkouškové přežít a nezbláznit se? Aneta ve Studovně zpovídala psychologa a psychoterapeuta Jana Kulhánka.

„Je dobré si na stůl vyndat jenom to, co teď zrovna potřebuju a ostatní nechat schované,“ radí psycholog k přípravám na zkoušku. „Pokud tam budu mít horu knih, skript a poznámek, tak už jen ten vizuální dojem zvyšuje stres,“ dodává.

Základem je podle něj nezanedbat odpočívání, spánek a jídlo. „Co můžu doporučit, je autogenní trénink, kdy se učíme zrelaxovat tělo a mysl,“ říká o konkrétní technice, kterou radí dělat pravidelně. Další takovou je i Jacobsonova progresivní relaxace nebo různá dechová cvičení.

Jan Kulhánek

Dechové cvičení může pomoci i při náhlém stresu těsně před zkouškou. „Když jsme ve stresu, dýchání je povrchnější a zrychluje,“ vysvětluje odborník, proč je důležité ho prohloubit. Náhlý stres může zmírnit třeba nádech a výdech a počítání do tří. Důležité je na chvíli odklonit pozornost. Kulhánek uvádí příklad s odečítáním sedmičky od stovky nebo vzpomínám si na co nejvíce anglických slov, která označují zvířata.

Jak se vyrovnat s tím, když nejsem u zkoušky úspěšný? „Někdy nedat zkoušku je vlastně dobré, třeba nás to upozorní, že jsme podcenili přípravu nebo jsme v trochu dezolátním stavu ohledně naší životosprávy a nejde nám to,“ uklidňuje psycholog a dodává, že to může být podnětem k přehodnocení našich metod přípravy a signálem, že máme udělat něco pro sebe.

Poslechněte si díl Studovny o překonávání, stresu a zkouškovém období.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka