Nákladové nádraží Žižkov je kulturní oáza s největší nádražkou v Česku

2. červen 2015

Obchodní centrum, kanceláře, byty a nově i zájem Státní tiskárny cenin – o možném využití funkcionalistické budovy Nákladového nádraží Žižkov se roky diskutuje. V nevyužívaném a památkově chráněném objektu nádraží současně před dvěma týdny otevřelo další sezonu kulturní centrum. A znovu je na co se těšit!

„Celé kulturní centrum zkoušíme nastavit hodně nízkoprahově, co se týče cen. Snažíme se, aby bylo prosté reklamy a taky aby zastoupení kulturních segmentů bylo co nejpestřejší. To v loňsku hodně reprezentovala hudba, výstavy a film. Letos je to nové v tom, že se s námi spojil Národní filmový archiv, který se má výhledově přestěhovat do průčelní budovy objektu. Vymysleli jsme jim velké letní kino, které budeme otvírat 15. června,“ přibližuje jednu z novinek garant prostoru Matěj Velek a dodává, že promítat se bude třikrát týdně.

03399326.jpeg

„Zintenzivnili jsme dramaturgický program výstav v interiéru, v tuto chvíli jednáme o finální přípravě hudební dramaturgie s festivalem United Islands, tak aby tady venku mohla být open air scéna.“ Pokud zrovna nemíříte za konkrétním programem, můžete na terase ekologicky provozované kavárny, která je ukotvena na podloží z osmi vagonů, třeba pracovat. Mezi návštěvníky přibývá rodin s dětmi, i proto provozovatelé kulturního centra chtějí v areálu zřídit dětské hřiště. Plážová lehátka byla obsazena i ve čtvrtek večer v rámci Open Air Doku Party, kterou odstartovalo promítání dokumentu 1989.

„Režisérka strávila asi pět let v archivech, aby pátrala po tom, jak vlastně padla železná opona. To celé započalo na hranicích Maďarska se západním světem. Tehdejší předseda vlády Németh se rozhodl, že elektrifikace hranice mezi východním a západním blokem je nesmírně nákladná, a tak ji pozvolna začal rušit. Docházelo k tomu, že obyvatelé z východního Německa proudili do Maďarska, aby se dostali na Západ,“ vysvětluje Diana Tabakov z portálu DAFilms.cz. „Tady na Nákladovém nádraží Žižkov budeme dělat workshop aktivistického filmu s Terezou Reichovou, Apolenou Rychlíkovou a Vladimírem Turnerem. Nejpravděpodobněji to bude 25. června. Plánujeme seminář s Miroslavem Jankem, který natočil film Olga. V Café Neustadt budou probíhat projekce, pozveme některé režiséry Kmenů, dohromady i s hlavním dramaturgem Ivem Bystřičanem, chtěli bychom se zaměřit na témata, co to znamená zaznamenávat subkulturu.“

03399322.jpeg

Filmem, divadlem, hudbou i koncerty by mělo podle ideálních představ Matěje žít Nákladové nádraží nejen přes léto. „Na podzimní sezonu máme v plánu zásadním způsobem vymyslet akustiku vnitřního sálu, byli bychom rádi, kdyby se nám sál podařilo připravit na zimní provoz. Největším limitem tu je to, že se pohybujeme v kulturní památce. Spolupráce s Českými drahami po dvou letech je čím dál vstřícnější – uvědomují si, že na rozdíl od těch, kteří si tu pronajímají jen sklady, my ten prostor stále více kultivujeme.“

A snaha úzkého kolektivu kolem kulturního centra se vyplácí, do areálu si nachází cestu stále více návštěvníků. „Loni jsem tu byl na výstavě architektury a teď jsem sem přišel jen tak na pivo. Je tu perfektní prostředí. Nemám moc času, tak jsem si to tu dnes chtěl jen tak užít,“ zpovídám jednoho z návštěvníků.

A vás, které nedostatek času netrápí, možná inspiruje Matějovo doporučení, proč na Nákladové nádraží Žižkov zavítat zrovna v nejbližší době. „Hodně se teď těším na premiéru Divadla Letí – Small Town Boy. Pak se těším na výstavy, které připravujeme ve spolupráci se studenty AVU. V tuto chvíli jsme se dohodli na spolupráci se studenty a vyučujícími z HAMU, kteří pracují se site-specific hudebními performancemi, rozhodli se, že se pokusí rozšířit náš provoz o program v suterénu.“

03399323.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.