Napadlo mě vyhodit dítě z okna! Vtíravé a děsivé myšlenky má každý, existuje ale nebezpečná hranice

12. leden 2021

„Velkou část myšlenek si neuvědomujeme, množství není tak důležité. Důležitá je kvalita a to, jak s nimi nakládáme,“ říká pro Balanc psychoterapeut, psycholog a lektor Tomáš Zuda. Nemyslet je těžké, zkuste si to jen na pár vteřin. Od myšlení často utíkáme k rozptýlení. Mysl ponechaná bez dozoru začne často nabízet nepříjemné obsahy. Cyklení může vést k úzkostem, vtíravé myšlenky mohou signalizovat duševní poruchu. Co si myslíme o myšlení a jak s ním nakládat?

„Intrusivní, vtíravé myšlenky má každý, je to běžné. Psychika tuto možnost bere do úvahy, i třeba někomu ublížit. Vzít něco do úvahy může vést k tomu, že od činu udělám krok zpátky.“ Může nás to vyděsit.

Proč nás napadne strhnout volant pod kamion, ublížit dítěti nebo se pořezat? Je to reakce našeho já na všechny možnosti, které psychika má. Jiná věc je, pokud se myšlenky vrací a je těžké je vyhnat. Poukazuje to na nerovnováhu v životě.

Tomáš Zuda

„Ruminace je přílišné přemýšlení o konkrétním tématu. Většinou je to silně emočně zabarvené téma.“ Právě témata, která jsou spojena se silnými emocemi, přitahují naši pozornost. Ruminace ale není produktivní. Utápíme a trápíme sami sebe v myšlenkách na to, co se stalo špatného, kdy jsme udělali chybu. Litujeme a nemůžeme ze smyčky přemítání ven.

Ruminace nezřídka vedou ke špatné náladě, pochybování, studu, výčitkám, až k úzkostem. Lze natrénovat, čím tyto myšlenky nahradit – pozitivními afirmacemi. Nemůžeme si ale říkat, že se nic neděje a vše je dobré jen tak. Musíme tomu opravdu věřit.

Čtěte také

„Zásadní je najít postoj ke svým myšlenkám. Uvědomit si, že my nejsme naše myšlenky. Je to první krok ke svobodě.“ Myšlenky jsou procesy, které se nám dějí. Nemusíme za nimi stát, nemusíme se chovat na první dobrou podle toho, co nás zrovna napadne.

Neseme odpovědnost za své chování i za své emoce. I když nás někdo nebo něco rozčílí, emoce je naše. „Důležité je vybírat si dobrá prostředí, v kterých žijeme, a pěstovat dobré vztahy.“ Bojovat s nepříjemnými myšlenkami můžeme, ale proč nežít život tak, aby nás napadaly méně?

Poslechněte si celý díl Balancu o myšlení, ruminacích a děsivých myšlenkových pochodech včetně rad, jak se svými myšlenkami nakládat.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.