Stále hledáme štěstí. Proč se vyhýbáme nepříjemným emocím a jaké problémy to způsobí?

24. listopad 2020

„Láska se označuje jako pozitivní a zlost jako negativní. Co je pozitivního na tom, když cítím lásku k ženě svého nejlepšího přítele?“ říká o emocích v Balancu terapeut a lektor Michal Kniha. Určitě znáte situace, ve kterých vás někdo nebo něco rozčílí, ale vy to nedáte najevo. Dusíte to v sobě. Emoce nikam nezmizí, projevují se v těle, mohou se ukládat a znovu vynořovat po čase. Jsou energie, pohon do života a bránit se jim vytváří trable.

„Emoce dělíme na příjemné a nepříjemné, špatně je označujeme jako negativní.“ Z hlediska psychologie ale negativní emoce nejsou. Michala Knihu ale zaráží, že se s takovým označením setkává i v odborné literatuře. Emoce se objevují a mizí. Můžeme je ovlivňovat jen do nějaké míry, rozhodně jsme ale odpovědni za to, jak s nimi naložíme. Děti, na které křičíme večer kvůli banálním prohřeškům, nemohou za to, že nás naštvali v práci.

Čtěte také

„Emoce jsou pohon, nutí nás k činu. Když nejsou dostupné nebo jsou silné, mohou naopak vést k pasivitě.“ Když jim nedáme pozornost a dobře je nevyjádříme, zaděláváme si na problémy. Tělesné i duševní. Emoce se ukládají v těle, mohou způsobovat nepříjemné stavy. Často jsme se poznávat, vyjadřovat a regulovat emoce nenaučili v dětství. Jako malí jsme zažili zlehčování smutku a zákazy vzteku. Hodné děti přece nehází hračkami a nepláčou kvůli drobnostem. Často si toto myšlení a chování nevědomky vezmeme i do dospělosti.

„V první řadě je důležité uvědomit si a dovolit si emoci vůbec mít.“ Michal Kniha mluví o metafoře šuplíku, kterou používá v práci s jedním klientem. Když si vztek uvědomí, uloží ho jako list papíru do pomyslné zásuvky a vrátí se k němu později, aby třeba nekřičel na šéfa, který ho rozzlobil. Samozřejmě se musí ke vzteku vrátit a někde, ve vhodném prostředí, ho vyjádřit. Jinak se šuplík naplní a papíry se vysypou samy. To jsou třeba záchvaty vzteku, ale také deprese nebo onemocnění.

Vše o emocích a jejich regulaci si poslechněte v záznamu Balancu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.