Narodit se do bohaté rodiny se vyplatí. Finančně i profesně

1. březen 2019

Britští sociologové dělali rozhovory s vysoce placenými architekty, televizními producentkami, herci a účetními. Odhalili při tom firemní kultury, které zvýhodňují ty, co už jsou bohatí.

Sam Friedman a Daniel Laurison během posledních pěti let nacházeli v datech o britských pracujících stále stejný vzorec. Lidé, kteří se narodili do nižších vrstev, mají mnohem menší pravděpodobnost, že budou pracovat v prestižních profesích, než ti, co se narodili do bohatých rodin. A pokud se už někdo z dělnické třídy v prestižním povolání uchytí, bude v průměru vydělávat o 16 % méně než jeho kolegové, kteří pocházejí z dobře zajištěných rodin.

Rodičovská banka – jistota, která nezklame

Sociologové chtěli vědět, jaké mechanismy k tomuto rozdílu vedou, a tak se rozhodli, že provedou sérii rozhovorů s lidmi, kteří zastávají vysoké a dobře placené pozice. Letos v únoru Friedman s Laurisonem na základě svého výzkumu vydali knihu Třídní strop. Proč se vyplatí být privilegovaný, o které Daniel Laurison poskytl rozhovor webu The Atlantic.

kancelář - kancelářská krysa - byznys

Jedním z faktorů, který lidem z dobře situovaných rodin pomáhá nastartovat kariéru, je finanční pomoc rodičů. Například pokud se chcete živit jako herečka nebo herec, je téměř jisté, že zpočátku vám honoráře nevystačí na živobytí. A je velký rozdíl, jestli musíte mít další práci, anebo jestli se můžete plně věnovat zvolené profesi, protože vám rodiče pomáhají platit nájem. A podobné je to i v jiných odvětvích. Pokud vám rodiče zpočátku finančně vypomůžou, máte možnost přijímat neplacené nebo špatně placené stáže, které se pak dobře vyjímají v životopise.

Je to talent. Jako já v jeho věku

Zvýhodnění lidí z rodin s dobrým zázemím ovšem nespočívá jen v penězích. Ve zkoumaných firmách a profesích často funguje systém oficiálního i neoficiálního mentoringu, kdy starší zaměstnanci ukazují nováčkům, jak to chodí. Když se Laurison s Friedmanem ptali, podle jakých kritérií si zkušení zaměstnanci vybírají, komu se budou věnovat, všichni dotazovaní říkali, že se rozhodují podle talentu, který nový kolega či kolegyně mají.

Byl jsem z něho tak nadšený určitě i proto, že mi připomínal mé mladší já.
Respondent na pozici seniorního účetního

Když se ale v rozhovorech šlo více do hloubky, zjistilo se, že mentor si nováčka často vybírá podle sympatií. Někdo je jim sympatický proto, že čte podobné knihy, poslouchá podobnou hudbu, podobným způsobem – a případně na stejných místech – tráví dovolenou nebo podobně přistupuje k práci. Jenže všechny tyto projevy životního stylu jsou do značné míry určeny sociálním původem. Pokud tedy na vyšších pozicích v dané profesi pracují lidé z vyšších společenských vrstev, je pravděpodobné, že jim jako talentovaní a sympatičtí budou připadat zase lidé z vyšších vrstev. Friedman s Laurisonem navíc zjistili, že tato neviditelná diskriminace neprobíhá jen po ose sociálního původu, ale že znevýhodněné jsou i ženy a nebělošští zaměstnanci.

Je klíčem k životnímu úspěchu schopnost odkládat uspokojení? Anebo za úspěchem stojí sociální původ?

Marshmallows

Často citovaný bonbonový test říká, že malé dítě, které hned nesní nabízený bonbon, ale vydrží chvíli čekat, aby dostalo bonbony dva, v životě uspěje. Opravdu to platí?

Cool prostředí, kde se nenosí kravaty a obleky, je nepřehledná džungle

Dalším faktorem, který znevýhodňuje lidi z nižších vrstev, se ukázalo být neformální firemní prostředí. V britské televizní společnosti, kde Laurison a Friedman prováděli kvalitativní rozhovory, muži nenosili obleky s kravatou a ženy nechodily v kostýmcích. Všichni nosili tenisky a neformální módní oblečení. Jenže oblékat se a chovat se neformálně jde jak správným způsobem, tak špatným způsobem. Ve firmě hodně lidí mluvilo o jednom kolegovi – mladém černochovi z dělnického prostředí –, který podle nich nezapadal (a taky společnost nakonec opustil). Tepláky, které nosil, a způsob, jakým se rozhodl být cool a trendy, nebyly ta správná volba. Jak poznamenává Daniel Laurison, orientovat se v neformálním pracovním prostředí je těžší než chodit do podniku, kde je jasně předepsaný dress code.

Dá se s firemní kulturou, která znevýhodňuje lidi z nižších vrstev, něco dělat? A jak se sociální původ projevuje na využívání konzultačních hodin během vysokoškolského studia? Poslechněte si celý Výběr z médií se Zuzanou Kubišovou a Lukášem Grygarem, který můžete slyšet každou středu po 15. hodině.


autor: zzk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka