Nás milují všude na světě!

17. prosinec 2001

"Budu odpovídat jen na originální otázky!" prohlásil Terry Gilliam, ještě ke mně ani nedošel. V průběhu rozhovoru pak průběžně vtipkoval o minidisku, na který jsem všechno natáčel, že bych si ho měl implantovat, abych ho s sebou nemusel tahat, a podobně. Pro mě opravdu zábava.

V Čechách jste už poněkolikáté a mám dojem, že Monty Pythoni jsou tu neobyčejně populární. Jste tu skoro až výjimečně dobře přjímáni, nebo se mi to jen zdá?

Jo, jste trochu speciální. Je tady několik skupin lidí, kteří se, jako kino Aero (vyslovil jako Érrrou) , tady o naše filmy starají a zvou nás sem. My se tu pak cítíme speciálně a vypadá to, že následně se vy cítíce speciálně. A každý z toho má radost. Ale je to trochu iluze - nás přece milují všude na světě. Ale tam tolik nejezdíme.

Víte, že čeští studenti, když se učí o králi Artušovi, koukají při výuce na dva filmy: někdy na Excalibur, ale hlavně Monty Python - Svatý grál? Já jsem to mimo jiné sám zažil...

Fakt? No, dobře, ale nevím, který film je vtipnější. Excalibur je pěkně pitomý. Náš film je asi vážnější a realističtější než Excalibur!

Před časem jste prohlásil, že po Monty Pythonech už nemůže nic přijít. Je to prostě konec humoru. Zakončit tuto poslední éru jste chtěli divadelní scénkou, kde vy budete na pódiu prostě jíst a diváci se budou koukat. Jedna česká divadelní skupinka už to realizovala. Nastal tedy konec humoru?

No, jestli to tak náhodou opravdu není.. V Anglii teď chtějí schválit zákon, který má za úkol zakázat lidem podporu rasové nenávisti, ale je to zákon, který může být jednoduše vykládán jako zákaz dělat vtipy o víře. To je fakt nebezpečné. Lidi musí mít možnost vtipkovat o všem. Vláda ale nemá ráda, že lidi vyjeví pitomost některých věcí. Myslím, že hlavní úkol vlády je nutit všechny, aby byli vážní a aby byli pod kontrolou. Snad to neprojde. No a v Americe, tam teď po jedenáctém září nesmí vtipkovat nikdo o ničem. Nebezpečný čas.

Máte teď nějaký skandál nebo problém z poslední doby?

Ani ne, což je zvláštní. Tedy kromě toho, že některé naše filmy stále nemají rádi. Někdy sjednotíme všechny proti nám. Protestní pochod proti Životu Briana v New Yorku pořádali katolíci, protestanti a židé dohromady. To bylo super.

Ten pocit - to musí být pro umělce paráda. A pak můžete přijet sem, kde vás máme rádi. Mohli bychom uspořádat demonstraci podporující vaše filmy. Já fakt osobně neznám nikoho, kdo by vás nesnášel.

Ale v Irsku byl Život Briana povolen teprve nedávno. V Anglii ho některá městská zastupitelstva povolila, některá ne. Český smysl pro humor je asi opravdu bližsí montypythonovskému. Něco surreálného, ironického, Češi ví, že všechno míň bolí, když se tomu smějí. Protože se jim toho během staletí tolik přihodilo, každý přišel a nakopal jim prdel. Přežili jste, protože jste si vyvinuli smysl pro humor.

Inspiruje vás nějaký český spisovatel?

Franz Kafka. Myslím, že by bylo docela zajímavé natočit ho jako komedii. Pak sledovat, co se děje. Myslím, že bych příběh Josefa K. umístil do současné Prahy, která je krásnější se všemi opravenými budovami, nablýskanými obchody. A příběh by byl stále stejná noční můra. Všichni mají peníze, jsou na sebe slušní, město je nablýskané a Josef K. je na tom úplně stejně.

Ve filmu Brazil diváka upozorňujete, jak to tady na světě vlastně chodí. Je pro vás přitažlivé, přímo pohnout divákem?

Snad dělám obojí, ukazuji i ovlivňuji. Ale konečnou interpretaci chci rozhodně nechat na divákovi. Skvělé bylo číst recenze na 12 opic. Všichni viděli jiný film. To mám rád. A mám rád dobré kritiky. Když je inteligentní, tak ať můj film klidně ztrhá, to je fuk. Ale nevím, jestli je inteligentních kritiků mnoho. V Londýně je jich pár, ostatní jsou idioti.

Terry Gilliam (1940), režisér, animátor, herec a jediný Američan mezi všemi Brity ve skupině Monty Python (Svatý grál, Život Briana, televizní cykly Létající cirkus a Neuvěřitelné historky). Sám natočil filmy vlastní fantaskní, tragikomické poetiky Brazil, Lupiči času, 12 opic a další. Minulý týden uvedl v pražském kině Aero českou premiéru filmu Monty Python: Smysl života.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio