Nauzea Orchestra: V Německu máme základnu fanoušků

8. září 2014

Blízko a Ideální muž jsou zatím dvě ochutnávkové skladby z chystané třetí desky ústeckých Nauzea Orchestra. O podobě připravovaného alba, vztahu k Činohernímu studiu a německých fanoušcích jsme si povídali s Ondřejem Švandrlíkem a Dietrem mit Euch.

„Od první desky Meisterstück Eins jsme prošli určitým vývojem, první deska byla víc elektroclashová, načichlá berlínskými kapelami jako Stereo Total, druhá deska – The Dark Side Of The Raven – tam už začalo být víc kytar, začalo to být víc psychedelické. No a teď to psychedelično chceme naplno projevit na téhle třetí desce,“ přibližuje Dieter mit Euch posun ve vývoji zvuku kapely. Kromě ostřejších kytar a celkové zvukové přímočarosti uslyšíme na chystané kolekci tentokrát kromě němčiny i víc češtiny. „Spíš jsme si chtěli práci s češtinou zkusit, v angličtině a němčině nejsem tolik zběhlý. Ke dvěma stávajícím skladbám přibydou jedna, dvě skladby česky, zbytek bude zase v angličtině a v němčině,“ vysvětluje Dietrem titulovaný „dvorní skladatel“ kvintetu a zaměstnanec ústeckého Činoheráku Ondřej. A dodává, že spolupráce se souborem pokračuje a čeká ho další skládání hudby k budoucím představením.

„V Německu občas hrajeme, máme tam dokonce takovou fan základnu, která na nás jezdí. Většinou když hrajeme v Ústí, kde pořádáme klubovou noc Zwei Kessel Buntes, kam vždycky pozveme zajímavé kapely, tak vypraví autobus,“ směje se Ondřej. Dieter dodává: „V Německu jsme napojeni na Turbojugend Oberpöbel, ti nás dost často do Německa zvou, protože každoročně pořádají festival Krach am Bach. Jinak jsme hráli v Chemnitz, v Lipsku, Berlíně, Cottbusu.“ Jakými změnami od vydání poslední desky v roce 2011 sestava kapely prošla, kdo je Bert, který se postaral o zvuk a mix skladeb třetího alba, a jakou hudbu Ondřej s Dietrem momentálně sami poslouchají? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.