Mikrofeminismus je o vzájemné podpoře v bezpráví, říká Veronika Šimková z Beat Sexism

1. červenec 2024

Na sociálních sítích je aktuálním trendem takzvaný mikrofeminismus. Je to v podstatě praktika mikropolitiky, která funguje jako soubor každodenních malých činů, pomocí kterých se snažíme dosáhnout širší společenské změny. V případě mikrofeminismu tak konkrétně jde o osobní odmítání určitého chování, které třeba upevňuje genderové stereotypy, nemá k lidem rovný přístup nebo je dokonce šovinistické nebo misogynní.

Mikrofeminusmus se jako trend dostal do povědomí hlavně skrze sociální síť Tik Tok. Producentka a moderátorka Ashley Chaney na něm zveřejnila video, v němž popsala svojí nejoblíbenější mikrofeministickou techniku. V reakci na video pak začaly další ženy sdílet své oblíbené mikrofeministické činnosti, a to jak v komentářových sekcích, tak i skrze vlastní originální videa.

Sociální sítě můžou být v současnosti užitečný nástroj k tomu, aby se podobné obsahy, které třeba reagují na genderovou nerovnost, stereotypy nebo agresivní chování vůči ženám, staly virálními. „Sociální sítě jsou podle mě amplifikátorem čehokoliv, obou stran. Jak těch pozitivních trendů, jako je mikrofeminismus, tak i těch negativních, jako jsou třeba trad wifes nebo high value women,“ myslí si Veronika Šimková z organizace Beat Sexism.

„Mikrofeminismus nemusí být ve velkých gestech. Může se skrývat právě i v takových malých nuancích. Už třeba jenom to, koho podporujeme na sociálních sítích. Můžeme podporovat ženské tvůrkyně online, jejich práci, kupovat si jejich produkty nebo ty jejich služby a díla. Je to o vzájemné podpoře v bezpráví,“ dodává Šimková.

Jak můžeme mikrofeminismus zakomponovat do svého každodenního života a proč je důležité se jeho prostřednictvím vymezovat nerovnostem nebo agresi ve společnosti? Poslechněte si Vlnu s Veronikou Šimkovou.

Spustit audio

Související