Návrat ke kořenům

Jak se proměnilo české zemědělství za posledních padesát let, existuje ještě vůbec sedlácký stav a je na českém venkově na co navazovat? Jak moc je česká vesnice vykořeněná zkušeností z Jednotných zemědělských družstev a je tu šance na návrat ke kořenům?

O tom všem byly další reality S mikrofonem na točenou, které přinesly unikátní vzpomínky hospodáře a sedláka Antonína Sýse, který se svým synem úspěšně hospodaří na statku Novotinky u Čechtic.

Život Antonína Sýse by vydal na román, ostatně jako příběhy všech lidí, kteří v minulém režimu věřili ve zdravý rozum a základní lidské hodnoty. Na statku v Novotinkách hospodaří se svým synem oficiálně od roku 1989, jeho příběh hospodáře, který miluje zvířata i svou půdu, ale započal o desítky let dřív. Rodinný statek získal ocenění Farma roku, patří k těm nejúspěšnějším v kraji. Na těžkou situaci českých zemědělců nikdo nežehrá, naopak u Sýsů je jediným lékem na všechno milovaná, ale tvrdá práce. Poslechněte si vzpomínky člověka, který ví přesně, jak má vypadat návrat ke kořenům.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio