Nechci psát TikTok písničky, říká Terra, vítězka Startéru 2020

19. květen 2020

Startér má za sebou další hitparádovou sezónu a už pár dní slaví, že vítězkou je konečně mladá zpěvačka. Šestnáctiletá Tereza Pištěláková aka Terra naskočila do hitparády těsně před jejím koncem a stačila za pár dnů udělat pěkný brajgl. A na to, že se vzala „odnikud“, má Terra velkolepé plány a hudební vkus stárnoucích mileniálských kluků.

V nejbližších týdnech bude mít Tereza Pištěláková asi docela napilno. Čeká ji nahrávání nového singlu, ke kterému si díky vítězství ve Startéru bude moct přizvat producenta nebo producentku svých snů a ještě k němu natočit videoklip. „Vybírám mezi třemi koncepty. Takže něco už mám,“ říká Terra na otázku, jestli už je připravená na nahrávání. Je to docela skromná odpověď, vzhledem k tomu, že během uplynulých týdnů stihla Terra nejen zmobilizovat svoje fanoušky, aby jí v soutěži poslali přes čtyři tisíce hlasů, ale také natočila debutovou desku. 

Ve studiu jsme spolu probírali nejen Teřiny velké plány nebo hudebnický životopis, ale také její celkem nečekaný vkus. „Můj táta hrál v kapele, když byl mladší, od něj do mě hudba hodně šla. A když jsem byla malá, dostala jsem od našich přehrávač, kde byla směsice jejich nejoblíbenějších písniček. Tak nějak jsem se k hudbě propracovala, vůbec nikam jsem nechodila bez sluchátek. I teď to tak mám, chodím se sluchátkama po baráku a máma po mně střílí pohledem,“ říká Terra, která nám poslala playlist s Pet Shop Boys, Dianou Krall, Brucem Springsteenem nebo Depeche Mode. Přiznává, že moderní hity moc neposlouchá. A prý se bála, že inspiraci sedmdesátkovými a osmdesátkovými rockovými klasikami nepochopíme. Jenže my máme ve studiu Kubu Kaifosze.

Terra ve studiu Radia Wave

„Poslední dobou mě začal štvát TikTok,“ říká Terra, když se ptáme, jestli jí na hudbě už taky něco štve. Lezou jí krkem hlavně umělé algoritmy jedné z nejpopulárnějších sociálních sítí současnosti, díky kterým se písničky katapultují mezi první světovou padesátku hitů. Já nechci psát TikTok písničky, uzavírá Tereza. Její songy rozhodně nejsou dělané jenom jako pozadí do krátkých, vtipných videí, na to mají trochu moc substance.

Jak Terra skládá svoje songy? Jaký je příběh hitovky Hazy? A jak moc sleduje současnou českou scénu? Poslechněte si rozhovor s vítězkou Startéru 2020!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Související