Nechci si rapem vydělat, chci si jet svou. První track mi v pokojíčku nahrála Arleta, říká OGmiaG

19. srpen 2024

Domácí rapová scéna má další výrazné ženské jméno. Rapperka OGmiaG je sice aktivní už od roku 2021, letos ale vydala velkolepý klip k singlu Inner Demons, má za sebou úspěšné velké koncerty na festivalech jako Colours of Ostrava nebo na Transforma Tábor. O jejím charismatu i strhujících shows se po úspěšné letní sezoně hodně mluví.

Jak se vlastně dostala k hudbě? Kam na domácí hudební scéně míří? A co inspiruje její výrazný vizuální styl? O tom si v aktuální epizodě podcastu Vlna povídala s redaktorkou Anetou Martínkovou. „Dělala jsem v dětství streedance a hip hop a naučila jsem se vnímat hudbu, tanec a kulturu obecně jako celek,“ popisuje pražská hudebnice kořeny svojí lásky k umění v aktuální epizodě podcastu Vlna. Od tance k autorské tvorbě jí pomohla kamarádka Arleta, se kterou se znají už od teenagerských let.

„Přátelíme se už hrozně dlouho, Arleta vždycky mluvila o tom, že chce dělat hudbu. A přivedla mě k tomu taky. Řekla mi, ty si píšeš básničky, to jsou v podstatě rapové bars, zkus to trochu nafrázovat a uděláme z toho track. Tak jsem to zkusila a takhle u ní v pokojíčku s jejím vybavením vznikl můj track Šachová partie. Vztah, který spolu máme, je hodně vzácný,“ popisuje hudebnice, jak jí další výrazná postava domácí hudby pomohla na scénu.

Kdy vydá OGmiaG větší release a jak bude znít? Poslechněte si celou epizodu Vlny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.