Nejbizarnější zápas české fotbalové historie. Tým náhradníků si získal srdce diváků nejvíc za poslední roky

11. září 2020
Tribuna

Nejzvláštnější, nejúsměvnější, nejbizarnější… Celou spoustou dalších přívlastků bychom mohli popsat památný duel české fotbalové reprezentace proti Skotsku. Národní tým sice prohrál 1:2, ale o výsledek ani tak nešlo. Ještě nikdy se nestalo, aby bylo během reprezentačního týdne jedno mužstvo rozpuštěno a musel ho kompletně nahradit jiný tým. A narychlo poslepovaný kádr z náhradníků předvedl vynikající výkon.

„Byl to neskutečně zábavný zápas pro neutrálního diváka. A bylo skvělé vidět po strašně dlouhé době, jak se celá veřejnost postavila za reprezentaci. Sounáležitost fanoušků s národním týmem už tady neskutečně dlouho nebyla na takové míře jako teď. A ve výsledku to paradoxně celému FAČR i velmi pomohlo,“ soudí o utkání Martin Vait v novém díle Tribuny.

Česko – Skotsko

„Přišlo mi strašně fajn, že lidé ten výběr vzali za svůj. Myslím, že spousta příznivců, kteří reprezentaci tak úplně neberou jako něco, co by museli sledovat, tomuto výběru přáli,“ přidává i svůj postřeh komentátor a redaktor Radiožurnálu Jan Suchan.

Fotbalisté spolu v jednom týmu nikdy nehráli a měli za sebou jediný trénink. Na celou řadu pozic se dostali ti, kteří by za normálních podmínek byli třeba čtvrtou možností. Velmi dobré představení proti hráčům, kteří v některých případech působí ve špičkových týmech Premier League, ale pro Martina nebylo tak nečekané.

„Nečekal jsem debakl, rozhodně byl i tento rychle poskládaný tým lepší než třeba reprezentace jako Litvy, Lotyšska, tedy týmy třetího, čtvrtého ranku v Evropě,“ hodnotí Martin. „Tentokrát českému fotbalu paradoxně pomohlo, že má hráče, kteří kvalitativně a typologicky výrazně nevybočují ze standardu, a kvalitativní propad mezi první a touto možností nebyl tak markantní.“

Utkání fotbalové Ligy národů Česko - Skotsko

Celá situace ale vznesla i celou řadu pochybností, zdali by se za současných podmínek měly hrát reprezentační zápasy. „Nejdřív jsem celou situaci okolo reprezentace moc nevnímal,“ připouští již „přešaltovaný“ fanoušek cyklistiky a atletiky Vojta Jírovec. „Ale poté, co začaly veškeré veletoče, jestli se bude, nebo nebude hrát, nabralo to i pro mě už určitý tragikomický nádech. V situaci, kdy se na reprezentační zápasy slétají hráči z různých zemí, si to tak trochu říká o malér.“

Utkání každopádně ukázalo celou řadu dalších skutečností o současném českém fotbale. „Vypovídá to taky o jedné zajímavé věci, a to vlivu a síle jednotlivých klubů za koronavirové situace. V minulosti kdykoliv potřebovala reprezentace někoho vzít v těchto oknech, kluby nic nezmohly a reprezentace měla přednost. A to teď de facto neplatilo. Mě to překvapuje i vzhledem k tomu, že si FAČR dokázal v posledních letech velmi dobře ohlídat, aby mu kluby nedělaly problémy v jeho mocenském rybníčku. Nevím přesně, co teď přimělo asociaci zachovat se de facto ve vleku jejich vůle,“ popisuje Martin.

Proč neměl jeden z nejzvláštnějších zápasů české reprezentace v její historii obdoby? Jak se zrodil tým náhradníků z totálního chaosu a jak je možné, že nakonec podal tak dobrý výkon proti Skotsku? Nejen tomu se věnuje nový díl Tribuny na Radiu Wave.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.