Nejhorší byly náklaďáky v Guatemale, říká cyklocestovatel Tadeáš Šíma po návratu ze Střední Ameriky

6. červen 2023

Tadeáš Šíma jel z Kostariky do Mexika na kole. Při nepodařeném paraglidovém přistání si pochroumal koleno a musel zvládnout 3000 kilometrů i s touto obtíží, aby mohl na závěr vystoupit na nejvyšší sopku Severní Ameriky Pico do Orizaba.

„V Mexiku je sopka Pico do Orizaba, podle Indiánů Hvězdná hora. Hodně se mi líbila a chtěl jsem na ni vylézt. Ale protože jsem nechtěl tak daleko cestovat kvůli jediné věci, tak jsem výpravu do Střední Ameriky spojil s dalšími cíli,“ říká Tadeáš. Vyrazil na paraglidovou akci v Kostarice a vzal si s sebou kolo, aby potom mohl do Mexika dojet. Po africkém Kilimandžáru a íránském Damavandu je to jeho třetí výstup na nejvyšší sopku některého z kontinentů.

Cesta měla začátek v bolesti

Cestu zkomplikoval poslední den paraglidového létání. Tadeáš podle vlastních slov přistál hned vedle kravince a před 3000 km dlouhou cestou si poničil vazy v koleni. Koleno, nateklé na dvojnásobek objemu, 14 dní ledoval, šetřil ho při návštěvách národních parků a pak se postupně přesvědčoval o tom, že cesta přece jen půjde absolvovat. „Koleno nejdřív fungovalo tak na 40 %, tahal jsem to hlavně druhou nohou,“ popisuje začátek cyklocesty.

Nejhorší byly náklaďáky v Guatemale

Nejhorší je pro cyklistu asi Guatemala, hodnotí. Byl tam hustý provoz na úzkých silnicích a míjely ho dlouhé kamiony s mnoha přívěsy naloženými cukrovou třtinou. „Když brzdí motorem, padá z nich třtina a auta vydávají takový zvuk, že skoro spadneš z kola! Viděl také mrtvého člověka po dopravní nehodě, baleného do igelitu. „O to většího majzla jsem si pak dával. A naordinoval jsem si odpočinek v Antigui.“

„Střední Amerika pro mě byla složitá. Kvůli zranění, vedru i lidem,“ přiznává Šíma, který už dřív přejel Afriku na kole. „Myslel jsem si, že vedro z Burkiny Faso už nic nepřekoná, ale to jsem se mýlil.“ Středoamerickou trasu bere sice za svoji nejkratší, ale nejnáročnější. Z cesty si podle svých slov nepřivezl moc kontaktů na nové přátele, jen na pytláky, se kterými se dával do řeči, aby věděl víc o ochraně přírody a životě místních.

Poslechněte si kompletní záznam nového dílu Casablanky o cyklocestovatelském dobrodružství, paraglidingu a sopkách ve Střední Americe!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.