To nejlepší z českých show a finále Start–Up

28. září 2013

V minulé Modeschau jsme se soustředili na trendy, které naznačil 4. ročník Prague Fashion Weekendu. Teď pokračujeme výběrem jednotlivých přehlídek z takzvané „české soboty“ a neděle PFW a zastavíme se u finále talentové soutěže Start–Up.

První dva dny PFW patřily zahraničním komerčním labelům, luxusním multibrandovým butikům a zavedeným českým návrhářům, kteří jsou v tuzemském prostředí už několik let schopní jet na byznys. Šlo jim tedy v první řadě o obhájení své pozice a naznačení dalšího vývoje. Skvělou úroveň měla v tomhle smyslu přehlídka značky Boheme Hany Stocklassové , v dobré formě se představilo i brněnské duo alešbáry nebo La Femme Mimi.

Takzvaná „česká sobota“ a částečně i neděle pak patřily převážně domácím návrhářům, kteří jsou v prvních letech své profesionální kariéry. Rozjíždějí svou stále relativně novou značku a hledají potenciální nákupčí a zákazníky. Velmi podařeným kolekcím Jindry Jansové, Mirky Horké a Chatty jsme se už věnovali v předchozích dílech Modeschau. Tentokrát se zaměříme na práci Martina Havla, Petry Ptáčkové a Zuzany Kubíčkové. Začneme ale přehlídkou Jakuba Polanky, který stojí mimo zatím zmíněné kategorie.

Jakub Polanka: multikulturní Belleville
Jakub Polanka si svým talentem už před několika lety vysloužil nevděčnou mediální nálepku nejlepšího českého návrháře. Od té doby je za to vytrvale trestaný kolovrátkem závisti, vysokých očekávání a vyprázdněného mediálního zneužívání svého jména. Prošel si prací pro komerční značku a rozhodl se pro svobodnou, ale náročnou vlastní cestu, která se odehrává střídavě v Praze a v Paříži. A právě tyhle dvě metropole inspirovaly kolekce, se kterými se vloni a letos představil na Prague Fashion Weekendu.

02977843.jpeg

Loňská řada byla reflexí Prahy a jejích kontrastů. Specifických pozitiv i negativ, kterých si člověk dobře všímá, když město často opouští a zase se do něj vrací. Letošní kolekce je reflexí multikulturních ulic čtvrti Belleville, ve které návrhář při svých pařížských pobytech bydlí. Muslimky v burkách a šátcích, asijské prostitutky, nezávislé sebevědomé Američanky, šik Pařížanky, řezníci v ušmudlaných zástěrách a kluci z černošského ghetta v kšiltovkách. Palestinské šátky, které jsou součástí kolekce, byly dovezené z Emirátů a rozbouřené Sýrie, pantofle z Maroka. Chcete vědět víc? Podívejte se na video a fotky z přehlídky a poslechněte si rozhovor, který jsme natočily společně s Emou Janáčkovou hned po show.

Martin Havel: srdcový Overground
S Martinem Havlem jsme vám naposledy přinesli rozhovor o kolekci Václavovo XXL v roce 2009. A poslední veřejná prezentace jeho kolekce se odehrála na Shooting Fashion Stars v roce 2008, kdy byl tento event ještě součástí Designbloku. Šlo tehdy o kolekci ONO, o které si můžete více poslechnout v archivním rozhovoru tady. Talentovaný návrhář s jedinečným citem pro zpracování materiálu do minimalistické a přitom velmi ženské a elegantní módy se po absolvování UMPRUM na pár let stáhl z veřejných prezentací, a ačkoliv se módě neustále věnoval, nebylo po něm ani vidu, ani slechu.

Návrat na molo, ohlášený na Prague Fashion Weekend 2013, byl provázený velkým očekáváním a zvědavostí a povedl se na sto deset procent. Kolekce Overground, spojená se symbolem srdce v oděvu i špercích (autorkou černých ebenových a želvovinových srdcí je Nastassia Aleinikava), je přehlídkou Martinových kvalit a předností. Ve fotografii se na ni můžete podívat třeba na našem oblíbeném blogu 11 koček. Vtipný osobní úvod hudebního mixu k show si můžete poslechnout na SoundCloud a video je přiložené pod rozhovorem. Výchozím materiálem je tesil ze zkrachovalých českých textilních podniků, doplněný kvalitními materiály dovezenými z Paříže. Kabáty, kalhotové obleky a šaty spojuje sofistikovaná elegantní ženskost, která nejde po první signální. Dobrou zprávou je, že budou brzy k vidění a ke koupi v La Gallery Novesta. V rozhovoru s Martinem Havlem se dozvíte víc o jeho motivaci k návratu, provázanosti symbolu srdce s Václavem Havlem a dalších plánech.

Petra Ptáčková: potkal jsem človíčka…
Kolekce inspirovaná Exupéryho Malým princem jasně navazuje na předchozí pohádkovou linii à la Trnkova Zahrada. Petra Ptáčková na PFW představila uvolněný unisexový streetwear, který se v rámci selekce Fashion Scout brzy ukáže i v Kyjevě. Kolekce byla spíš než na komerční prodej určená na show. Naprosto nositelné outfity střídaly výtvarnější kusy z vyztužených materiálů, které demonstrovaly tvarová východiska kolekce – nadsazené objemy, vytvořené řasením a vrstvením, ruční výšivky, barevná pletenina s velkými oky, síťovina s korálky na oděvech i kšiltovkách. Snový efekt a jednotnost kolekce podtrhly skvěle zvolené blonďaté paruky, díky kterým modelky a modelové vypadali jako malé děti bez rozdílu genderu. Poslechněte si rozhovor, který s návrhářkou hned po přehlídce natočila Ema Janáčková.

Zuzana Kubíčková jaro/léto 2014
Zuzana Kubíčková překvapila zcela novou kolekcí na jaro a léto 2014. Něžné dívčí šaty v siluetách přesýpacích hodin s nadýchanými sukněmi nad kolena skvěle využívají vlastnosti zvolených materiálů. Jemné pastelové puntíky a drobné kytičkové výšivky jsou použité s citem a působí svěže. Zdánlivě lehkovážná hra s průsvity se řídí jasnými pravidly praktické nositelnosti a má díky tomu skutečně potenciál splnit komerční ambice, které do ní Zuzana vkládá. Jak se dozvíte v rozhovoru, natočeném hned po show, Z. K. chce zacílit i na zahraniční klientelu.

Start–Up 2013: Markéta Martišková
Start–Up 2013 vyhrála studentka The Antwerp Royal Academy of Fine Arts Markéta Martišková. Psychedelická kolekce na hraně módy a kostýmu jí přinesla odměnu 100 000 korun a zadostiučinění z toho, že se jí talentovou soutěž Prague Fashion Weekend podařilo vyhrát už podruhé. V kategorii oděvní doplněk vyhrála 50 000 Markéta Šohajová, studentka Ateliéru designu oděvu a obuvi na UMPRUM. Ne úplně příjemným překvapením bylo, že letošní ročník soutěže byl co do úrovně finalistů velmi nevyrovnaný.

02977909.jpeg

O to více sice mezi slabšími zazářily dobré práce, mimo jiné kolekce Antonína Šimona, Jany Mikešové nebo Daniely Peškové. Stejně jako na Dreft Fashion Weeku (Pražském týdnu módy) se do výběru talentů dostal i Libor Komosný s kolekcí inspirovanou subkulturami. Vtipná byla obhajoba loňské výhry sekce doplněk v podání AWKWARD. Designérky, které vyhrály s obuví infiltrovanou dinosauřími motivy, poslaly na molo jen jednu modelku. Na dlouhém bílém oděvu z kolekce AWKWARD Rococo zářily šperky z oglitrovaných dinosaurů posázených barevnými kameny a vše podtrhoval expresivní barevný make-up.

Jako celek ale Start–Up 2013 žádné ohňostroje nadšení nepředvedl a čestný předseda poroty Jimmy Choo si nejspíš o nových českých talentech neodnesl zrovna nejlepší dojem. Téměř všechny finálové kolekce, včetně té vítězné, byly navíc velmi diskutabilní ohledně splnění zadání soutěže. Start–Up totiž vyhlásil téma, na které měly soutěžní kolekce být: bod zrodu. A skoro všechny práce vznikaly původně na úplně jiné téma a na soutěžní byly pak jen navlečeny drobnými úpravami a hlavně vysvětlujícími doprovodnými texty v katalogu Fashion Guide, který k Prague Fashion Weekendu 2013 vyšel. Rozhovor s vítězkou kategorie oděv Markétou Martiškovou pro vás natočila Ema Janáčková, na záznam celé show se podívejte na přiloženém videu.

Odkazy:
martinhavel.com
jakubpolanka.com
petraptackova.com
cargocollective.com/zuzanakubickova
.antwerp-fashion.be/show2013/marketa-martiskova

Playlist:
Julio Bashmore – Peppermint (Broadwalk Records)
Winny Puhh – Meiecundimees üks Korsakov läks eile Lätti (Legendaarne Records)
Kelela – Enemy (Fade To Mind)
Natural Child – Aint gonna stop (Burger Rec.)
Polica – Smug (Memphis Industries)
Saint Pepsi – Unhappy (Keats Collective)
Savages – Husbands (Matador)
Anna Calvi – Suddenly (Domino)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.