Nejlepší zahraniční desky roku 2022 podle Radia Wave

21. prosinec 2022

Rok 2022 v hudbě se nesl v duchu dlouho očekávaného návratu k živému vystupování. Připomněl nám, proč nám koncerty vlastně tolik chyběly. Bohužel se ale nesl také v duchu mnoha zrušených turné – někoho k tomu vedly ekonomické, někoho osobní nebo zdravotní důvody. Neutěšená situace v hudebním průmyslu ovšem nezabránila vydání spousty výrazně povedených desek. Která ze zahraničních alb řadí vybraní členové redakce Radia Wave mezi ta nejpovedenější?

Fontaines D.C. - Skinty Fia

Label: Partisan / Rough Trade
Datum vydání: 22. dubna

Fontaines D.C. - Skinty Fia

„22. dubna vydala původem irská, dnes už v Londýně usazená, post-punková formace Fontaines D.C. třetí dlouhohrající desku Skinty Fia. Navázat po úspěchu předchozích titulů byl nesnadný úkol, obě předchozí desky ale nakonec ve spoustě předčila. Deset tracků čítající release nabízí upřímné textové výpovědi, jak s přihlédnutím na osobní vztahovou rovinu, tak i na irský background kapely. Ostatně i D.C. v samotném názvu kapely odkazuje k Dublinu – Dublin City. Jde rozhodně o jejich zvukově nejpropracovanější nahrávku, a kromě omílaného post punku místy zaslechnete náznak grunge nebo dokonce shoegazu. Skinty Fia vznikala během izolace v pandemii a je to jednoduše řečeno hodně smutná deska. Z jejího poslechu vám ale možná, trochu paradoxně, bude jenom dobře,“ říká moderátorka a redaktorka Radia Wave Martina Foldynová.

j-hope - Jack In The Box

Label: Big Hit
Datum vydání: 15. července

j-hope - Jack In The Box

„Moje nejoblíbenější letošní deska má délku EPčka, což docela dobře ilustruje i moje aktuální návyky v konzumování hudby. Album Jack In The Box, za kterým stojí talentovaný jihokorejský rapper a výborný tanečník j-hope, který se proslavil především působením v globálně úspěšném K-popovém boybandu BTS, je něžný i nekompromisní: 10 tracků, pouhých 22 minut, žádný prostor pro vetchý místa. Jeho flow fluidně přepíná z jemný na hrozivou – někdy je totálně smooth, jindy zase zvláštně trhaná a naléhavá. Zvukově tu dominuje oldschool hiphop, je tu cítit i devadesátkový horrorcore vibe, asijskej rebel ale bez mrknutí oka vkusně zvládá i rap-rock, najazzlost nebo R&B – to všechno s detailama a posunama patřícíma spíš budoucnosti. Koncept alba se točí kolem řeckého mýtu o Pandořině skříňce, která osvobozuje všechna zla světa a i nadanej jihokorejskej ‚cooler‘ se tu v úzkostech a lehké agónii potýká s tématama úspěchu, vášně a sebezničení. j-hope na svém sólovém debutu prokazuje solidní autorskou odvahu a celá jeho deska je – navzdory svému názvu – důkazem myšlení tzv. outside the box. Těším se, co z něj vypadne po vojně, naděje do něj vkládám velký...,“ říká hudební dramaturg Radia Wave Aleš Stuchlý.

Bad Bunny - Un Verano Sin Ti

Label: Rimas
Datum vydání: 6. května

Bad Bunny - Un Verano Sin Ti

„Rok 2022 byl ve znamení globálního triumfu latinoamerické hudby. Symbolem tohoto převzetí moci je pro mě deska Un Verano Sin Ti portorického zpěváka Bad Bunnyho. Aby se stalo úplně nejposlouchanější deskou roku, nepotřeboval Bad Bunny žádné angloamerické hvězdy, stačili mu jeho feláci z latinské Ameriky – hvězdy žánrů reggaeton nebo cumbia. Na nejprodávnější desce roku tak nezazní ani jediná anglická věta, což je přelomové. Bad Bunny o desce mluvil jako o ideálním letním playlistu, a kdo s ní strávil léto, tak mi potvrdí, že měl naprostou pravdu. Portorický playboy tady sází jeden hit za druhým. Moscow Mule, Ojitos Lindos nebo Me Porto Bonito patřily mezi největší letní bangery a album dokáže zázračně udržet tempo celých sedmdesát minut. Nicméně prosluněnou letní pohodu na desce Bad Bunny často ředí i temnějšími náladami – i proto mi bude Un Verano Sin Ti připomínat léto roku 2022, kdy bylo těžké zapomenout na to, že svět kolem nás hoří, a nebo se v něm válčí,“ říká hudební publicista a externí hudební redaktor Radia Wave Karel Veselý.

Fred again.. - Actual Life 3 (January 1 – September 9 2022)

Label: Atlantic
Datum vydání: 28. října

Fred again.. - Actual Life 3

„Britský producent a zpěvák Fred again.. začal s počátkem koronavirové pandemie mapovat svůj život formou hudebního audiodeníku. Dal tak za vznik sérii desek, které vydává pod názvem Actual Life. Na konci letošního října vyšlo třetí, a tím i finální album z této trilogie. Skrz samplování pro Freda zásadních skladeb, intimních hlasových zpráv od přátel nebo náhodných instagramových videí přibližuje své prožívání, a vytváří tak posluchači bezpečný prostor pro vnitřní monology, které se během poslechu samy nabízejí. Energickou až euforickou produkcí vás ale zastaví přesně v ten moment, kdy se uchylujete ke splínům a nechá vás místo toho všechny strasti vytančit. Do Fredova deníku svým dílem přispěli rapper Berwyn, Kelly Zutrau (členka indie-popové skupiny Wet) nebo 070 Shake, jejíž letošní album s názvem You Can’t Kill Me je mým dalším favoritem,“ říká redaktorka Radia Wave Sarah Abulkasim.

Freddie Gibbs - $oul $old $eparately

Label: Warner
Datum vydání: 30. září

Freddie Gibbs - $oul $old $eparately

„Freddie Gibbs, odchovaný gangsta rapem a šedivým prostředím ocelářského města Gary, nedávno oznámil, že delší dobu žádné album nevydá. Chystá se prý věnovat spíše svým dětem a načaté herecké kariéře. Pátá studiovka $oul $old $eparately (zkráceně Triple-S), která si bere název z posledního řádku staršího tracku Education, mu přitom po bezmála osmnáctileté kariéře otevřela dveře do světových žebříčků. Přispěl tomu i výběr hostů, na Triple-S jsou ke slyšení těžké váhy rapu Offset (Migos), Moneybagg Yo, Rick Ross nebo Pusha T, minimálně první dva zmíněné ale Gibbs svými schopnostmi nechává v dalekém závěsu – versatilními flows, hédonistickou i zranitelnou lyrikou a nekonečným charismatem. Svým narativem je deska zasazena do fiktivního hotelového resortu s kasinem, což se projevuje telefonickými skity (například s komiky Jeffem Rossem a Joem Roganem). Napříč patnácti tracky se tu potkávají producenti Alchemist a Madlib, z nichž oba rámovali úspěchy Gibbsovy kariéry (s prvním zmíněným sdílí Grammy nominaci za album Alfredo), ale také třeba James Blake nebo Kaytranada s o něco hypnotičtějšími R&B beaty. Na $oul $old $eparately jsou jedny z nejchytlavějších tracků, co Freddie Gibbs kdy udělal a má jeden z nejlepších otvíráků vůbec,“ říká moderátor a hudební redaktor Radia Wave Filip Černý.

Která ze zahraničních desek letoška nemá podle hudebního dramaturga Radia Wave žádné slabé místo? Při poslechu kterého velmi smutného alba vám paradoxně bude jen dobře? A který globální fenomén převzal kontrolu? Poslechněte si celý příspěvek s přehledem top zahraničních desek roku 2022.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.