Nejmladší generace eko designérů v Modeschau. Brněnský Ekotextil vydává digitální manifest

17. srpen 2018

Jak navrhovat a vyrábět módu eticky? Jaké technologie, materiály a zdroje používat? Know-how toho, jak být designérem zelené módy, předává nový středoškolský obor v Brně. Ekotextil design pod vedením zkušené designérky a textilní výtvarnice Světlany Kulíškové letos v létě po prvním roce fungování vydává svůj manifest. 

Zatímco současná střední generace českých návrhářů u nás neměla etický fashion design kde studovat, pro nejmladší aspirující designéry se situace mění. V Brně je od loňska možné udržitelný módní design studovat už na střední škole. O tom, jak se daří rozjezd nového oboru a jak vznikal první digitální manifest oboru Ekotextil design na SSUD v Brně, jsem mluvila s designérkou a vedoucí oboru Světlanou Kulíškovou.

„Podle Kate Fletcher, profesorky, která se věnuje udržitelnosti, designu a módě na London College of Fashion, máme jako designéři v rukou 80 procent toho, jaký dopad bude naše móda mít na okolní svět. Zbytek pak mají v rukou spotřebitelé. Proto má podle mě velký smysl budoucí designéry v tomto smyslu vést a učit je nahlížet na fashion design komplexně a v relevantním kontextu,“ říká Světlana Kulíšková, která obor Ekotextil design na brněnské SSUD rozjela v loňském roce.

Digitální manifest nového středoškolského oboru Ekotextil design si můžete prolistovat tu

Analytička trendů Dominique Peclers: Móda není umění, je to porozumění životnímu stylu

Dominique Peclers na SLOU festivalu v Praze

„Původně jsem neměla v úmyslu prodávat trendy. Chtěla jsem být konzultantkou firem, které působí v módním průmyslu, ale přitom se módy bojí,“ říká zakladatelka jedné z prvních světových trendových agentur, francouzská trendová analytička a konzultantka Dominique Peclers. Mluvili jsme s ní o tom, jak poznat, které barvy a tvary budou žádané i za pár let.

„Zatím jsme ještě na začátku, máme 11 studentů a první ukončený rok studia. Stále ještě se vyvíjíme, hledáme, co ještě přidat a kde naopak ubrat. Nejen u nás, ale ani v zahraničí jsem na žádnou podobnou školu nenarazila. Existují různá postmagisterská studia, různé privátní a draze placené kurzy a podobně. To, že se u nás mohou mladí lidé učit udržitelný fashion design zdarma na státní škole, je skutečně unikátní,“ vysvětluje Světlana Kulíšková.

Etická móda čím dál tím víc rezonuje mezi módními profesionály i širokou veřejností. Věnuje se jí řada současných českých designérů napříč generacemi, od Moniky Drápalové nebo Jakuba Polanky až po studenty návrhářství na vysokých školách jako UMPRUM nebo UTB Zlín. Jak řekla v minulém dílu Modeschau trendová analytička Dominique Peclers, pro řadu mladých značek v západní Evropě a Americe je dnes etický přístup automatickým základem, na kterém staví fungování a design značky.

Poslechněte si, jak vznikal první digitální manifest nového oboru Ekotextil design. Jak si nejmladší generace aspirujících designérů hledá cestu k udržitelnému navrhování? V co studenti nového oboru věří a jak si představují etickou módu? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

Playlist:
Leikeli47 – money (ballo edit)
Bad Gyal – Internationally
Popcaan – Body So Good
Tory Lanez, Rich The Kid – Talk To Me
Blastah feat. Ytem – Tarraxinha Confusa (feat. Ytem)
King Doudou – Fiebre Riddim
Mechatok – All My Time
Resla – Cara
Born in Flamez feat. Avbvrn – Riding the Ravine
kelman duran – rara amazon
Ida Dillan x Ballo – Glitch in the simulation

 

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka