Nejsme žádní kotlíkáři. Špína naladila Country Radio i Lil Peepa s pražskou kapelou Dingo

25. říjen 2019

Dingo jsou jediná country kapela, která seznamuje banjo a balalajku s blackmetalovým growlem. Sice se dali dohromady už někdy začátkem dekády, na debutovou nahrávku se ovšem čekalo dlouhých devět let. Album vyšlo na nezávislém labelu Stoned To Death. S kapelou jsme ve Špíně rozebírali, jak album vznikalo, proč to tak trvalo a jaký mají vztah k přírodě a trampování. 

„Hrajeme na kytary a to country z toho tak nějak vychází úplně samo. Navíc je to jediný žánr, na kterém se pořádně všichni shodneme,“ přiznává pražská pětice Dingo, která kromě toho poslouchá black metal, emo rap Lil Peepa nebo písničkáře Daniela Johnstona. I když kapela hraje country, jejich texty se v prériích neodehrávají, většinou jsou to odrazy střípků každodenních událostí, které se přihodí právě zpěvákovi Michalovi. Ten dává často finální podobu textům ve zkušebně. Toulání přírodou se v hudbě Dingo tolik neotisklo, většina kapely se totiž shodla na tom, že jsou spíš městští lidé.

Příběh Dinga se počítá přibližně od roku 2010, tehdy si zpěvák Michal přivezl z Berlína balalajku, kterou zakoupil na jednom z místních bleších trhů. Společně se Štěpánem pak začali zkoušet ve složení balalajka a banjo. Postupně se přidávali další členové – kytaristé Mikoláš a Honza a nakonec přibyl i bubeník Šimon. Členové se většinou rekrutovali z řad spolužáků z pražských uměleckých středních a vysokých škol. Honza dokonce vzpomínal začátky s kytarou na chodbě střední, kde ho Štěpán učil hrát Stairway to Heaven. 

Dingo během koncertu na statku

Vliv výtvarného vzdělání se u kapely projevil při koncertování na vernisážích a u nekonečných bojů o to, jak bude vypadat obal. To však nebyl jediný důvod, proč se vydání desky tak šíleně protáhlo, trvalo i samotné nahrávání, míchání i masterování. Na celém procesu se z iniciativy kapely podílel i pražský zvukový inženýr Ondřej Ježek. 

Co tolik zaujalo Michala na balalajce, že si ji před devíti lety přivezl z výletu z Berlína. Jak přišel Štěpán k banju? Jak často jezdí kapela trampovat? Jaké country mají nejvíc rádi? A budeme na další desku nuceni opět čekat devět let? Poslechněte si celou Špínu s kapelou Dingo!

 Playlist:

Dingo – In the green country (Stoned to Death Records, 2019)
Elliott Smith – Roman Candle (Kill Rock Stars, 1994)
Wabi Ryvola – Tak už mi má holka mává (Supraphon, 1990)
Led Zeppelin – Bron-Yr-Aur (Atlantic, 1970)
Lil Peep – Better Of (Dying) (First Acess, 2017)
Dingo – Black Coffee (Stoned to Death Records, 2019)
Daniel Johnston – Some Things Last Long Time (Shimmy Disc, 1990)
Dingo – I've Climbed Down the Mountain (Stoned to Death Records, 2019)

 

autoři: Miloš Hroch , Judita Císařová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.