Nejste nic, říkali otrokům. Román Kdo tančí s vodou vrací hlas lidem, kteří neměli cítit žádné emoce

24. červen 2021
Liberatura

Americký spisovatel Ta-Nehisi Coates se proslavil především jako publicista a esejista řešící afroamerickou problematiku. V českém překladu nedávno vyšel jeho debutový román Kdo tančí s vodou. Na rozdíl od Colsona Whiteheada a jeho Podzemní železnice je Coatesova próza vyprávěna konzervativněji, ale také komplexněji.

„Jádro románu je ukázat, co vlastně cítili zotročení lidé, kterým běloši celou dobu říkali, že nejsou nic,“ říká o knize spisovatel a anglista Marek Torčík. „Tohle je vlastně lyrický příběh o někom, kdo uvažuje jinak, kdo vnímá svět velice emotivně, prožívá pestrou škálu emocí. Myslím si, že je to docela vzácné.“

Barbora Votavová z podcastu Do slov a básník a spisovatel Marek Torčík

Hrdinou Kdo tančí s vodou je mladý otrok Hiram sloužící na skomírajícím panství Lockless v americké Virginii. Už z anotace knihy se dozvíme, že Hiram má superschopnosti. Než si ale s jejich pomocí může vydobýt svobodu, musí své talenty pochopit. 

Před rokem jsme v Liberatuře probírali další román, který líčí traumata otroků a jejich boj za svobodu – Podzemní železnici Colsona Whiteheada. I když jsou si tematicky blízké, obě knihy líčí zkušenosti otroků jiným způsobem. Zatímco Podzemní železnice pracuje s odcizením a ironií, Kdo tančí s vodou se snaží zachytit historii otroctví v její komplexnosti.

„Také tam zdaleka tak moc, jak by člověk čekal, nejsou dobré a špatné postavy – hrdinové a padouši,“ myslí si Barbora Votavová z podcastu Do slov. „Jak to Hiram vypráví, hledá pro lidi důvody, proč dělají to, co dělají. Je to strašně citlivé.“

Ta-Nehisi Coates – Kdo tančí s vodou

Čím připomíná román Kdo tančí s vodou slavný bestseller Žítkovské bohyně? Poslechněte si Liberaturu o knížce, kterou by si k vodě měly přibalit lyrické povahy.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.