Největší dobrovolnická akce v historii planety. V sobotu bude celosvětový úklidový den

13. září 2018

V sobotu budou dobrovolníci ze 150 zemí světa uklízet. Každý tam, kde to považuje za důležité. Akce se zúčastní víc lidí než MS ve fotbale. „Je neuvěřitelné, že tolika lidem různých kultur a vyznání záleží na tom, aby byla naše plenta čistá,“ říká Jan Bareš z organizace Trash Hero, která akci pořádá. S ním a Jiřím Černým ze spolku Sdružení pro Vltavu jsme mluvili o zatížení planety odpadky a způsobech, jak přispět k tomu, abychom žili v čistším prostředí.

Trash Hero vzniklo z české iniciativy. „V roce 2013 jsme uklidili jednu pláž v Thajsku,“ říká Bareš. „A potom se stal obrovský zázrak, stali jsme se mezinárodní organizaci se 70 základnami v deseti státech.“ Od té doby organizují každý týden dobrovolnické úklidy a jejich vyvrcholením je právě Světový den úklidu 15. září. Zapojit se můžete i vy, registrace je jednoduchá na svetovyuklid.cz.

Češi jsou v třídění odpadu sice disciplinovaní, přesto zrecyklujeme jen přibližně 7–10 % plastů. Proč? A jak bude v sobotu probíhat velké čištění Vltavy? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Matěj Samec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.