„Ročně se vyrobí 33 milionů tun plastu, recyklují se jen 3,“ říká Trash Hero Jan Bareš

4. prosinec 2017

„Při úklidech pláží v Thajsku se k nám začaly přidávat děti. Jejich rodiče se nejdřív smáli a házeli nám odpadky pod nohy. Nakonec jim ale děti vysvětlily, že čistá pláž je mnohem lepší než ta špinavá, a tak se k nám připojili i oni,” říká Jan Bareš, spoluzakladatel dobrovolnické organizace Trash Hero.

Celosvětová organizace Trash Hero se snaží vyčistit od odpadků celý svět. Vznikla čirou náhodou. „Byli jsme s kamarády v Thajsku na pláži, kam příliv každý den přinášel další a další plasty. Asi po roce nám došlo, že mluvit o tomto problému nestačí, a tak jsme zorganizovali první úklid a pak už jsme nikdy nepřestali. Časem se k nám přidávali i místní, hlavně děti. Právě ony jsou klíčem k udržitelné budoucnosti,“ říká spoluzakladatel iniciativy Jan Bareš a dodává, že z původních patnácti členů se Trash Hero rozrostl asi na 44 000 dobrovolníků, kterých stále přibývá.

Stejně tak přibývá i plastových odpadů. Na vině je podle Jana Bareše konzumně nastavená společnost: „Kdysi jsme umělé hmoty brali jako úžasný materiál, který je levný a prakticky nezničitelný. Vyrábíme jich hodně, máme tendenci všechno do plastu balit. Ročně se ho vyrobí třicet tři milionů tun, z toho pouhé tři miliony tun se recyklují.“

igelitka - plastový sáček

Samotné třídění odpadu tedy spásné není. Trash Hero na svých přednáškách a workshopech nabízí také možnosti, jak se nadměrné produkci odpadu vyhnout. „Obyčejná PET lahev se dá recyklovat asi třikrát. Tím, že ji doma čtyřikrát naplním vodou z kohoutku, udělám totéž, co celý recyklační průmysl, a navíc s minimální energetickou náročností,“ říká Jan Bareš. Dodává, že Češi už si osvětovou revolucí prošli, těžší je vysvětlit podstatu problému třeba v Indonésii, kde nefunguje organizovaný svoz odpadu a z kohoutků neteče pitná voda. Voda se často kupuje balená, proto je všude tolik PET lahví.

Poslechněte si celý rozhovor, ve kterém je řeč i o tom, co jsou ekocihly a jak se z nich dá postavit dům.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.