Nejvíc mě baví rozbíjet humorem manipulativní marketing, říká Mikýř, poutník českého internetu

19. říjen 2022

„Bavilo mě kombinovat zprávařský formát s úplně absurdním humorem,“ říká Martin Mikyska o vývoji svého pořadu Mikýřova úžasná pouť internetem. Na videa, která se snaží rozebrat na součástky bizarní kauzy i obchodní manévry českého online světa, se dívá proměnlivé spektrum veřejnosti. Podle Mikýře to záleží na zvoleném tématu.

„Mění se to hodně v čase. Nemáme konkrétní zaměření a občas propícháváme společenské bubliny různými tématy,“ komentuje svou fanouškovskou základnu Martin. Od influencerů přes reality shows až k ezoterickému byznysu Heleny Houdové se tým pořadu snaží vzdělávat, ale i bavit.

Vedle reklam před jednotlivými díly nebo prodejem deskových her a ponožek se platforma financuje také inzercí, která je viditelnou, ale často funkční součástí obsahu. „Blbý na tom je, že člověk fakt riskuje, že se mu to nepovede, že o to víc to lidi znechutí, že je to inzerce,“ dodává k tomuto typu reklamy Mikyska.

Inspirací celého pořadu bylo několik zahraničních konceptů, a jak už to u humoru bývá, ne každá reference padne na úrodnou půdu. „Dokážeme si přiznat, že některý epizody se nám nepovedly humorem, snažili jsme se dělat satiru, která je specifická, třeba založená na parodování konkrétního pořadu,“ dodává Martin.

Svůj styl konstrukce vtipu nejvíc vnímá v odhalování manipulativního marketingu. „V momentě, kdy se někdo pokouší přesvědčit někoho, aby si koupil jeho produkt, tak často zachází do absurdních šíří, a to jde strašně dobře bourat humorem,“ vysvětluje autor, který se snaží glosovat šedou nebo nelegální obchodní online sféru, stejně jako třeba popsat mechanismy, které lidi vedou k trollingu na internetu.

Proč Martina Mikysku uvidíme po moderátorském výstupu na předávání hudebních cen Anděl i ve filmu BANGER.? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.