Několikrát nám šlo o život. Petr a Olga Koskovi přešli Continental Divide Trail

30. květen 2017

Nejdelší a nejnáročnější trek USA má 4 500 km a vede napříč americkým kontinentem od hranic Mexika až po Kanadu. Pouště, sníh, nadmořská výška, požáry, sucho, medvědi...

Koskovi vyrazili na Continental Divide Trail 1. května a do cíle došli 3. října. Každý den šli 15–18 hodin, a to co možná nejvíc nalehko. Tento styl vyznávají. „Vybavení máme jen necelých sedm kilo, ale k tomu máme oba jídlo a pro jistotu i 6 litrů vody,“ napsal Petr například o úvodní části trailu. „Důležité je zredukovat výbavu zodpovědně, abychom si náročnou trasu dokázali užít, ne ji jen přežít,“ zdůrazňuje. „Jediné, co jsme podcenili, že jsme si vzali jen jeden pár trekových hůlek,“ tvrdí Olga. V horách Colorada bylo hodně sněhu, dvojice brodila rozvodněné řeky a druhý pár by rozhodně využila.

Magic trail magic!

V mexické poušti hned první noc manžele Koskovy zasypala písečná bouře. Uprostřed dlouhých úseků bez vody v Novém Mexiku pak dvojice narazila i na tzv. „trail magic“. Místní dobrodinci totiž nechávají např. na stromech zavěšené tašky s ovocem, pivem a vodou. Snaží se tím zpříjemnit poutníkům cestu pouští. Trasa postupně stoupá do vysokých hor Colorada, kde na cca 400 km neklesá pod 3 000 m n. m. Pak trail sestupuje do pouští Wyomingu a končí v Montaně na hranici s Kanadou. Tam už se poutníci pohybují ve sněhu a zima se rychle blíží. Koskovy ohrožovaly spálené lesy plné stromů padajících ve větru, bouřky v horách i laviny. Při brodění řeky Olgu málem strhla a odnesla divoká voda.

Dechberoucí Titcomb Basin v pohoří Wind River Range, WY

Přírůstek z trailu

„Každý z páru to musí chtít jít sám za sebe. Nesmí to dělat jen kvůli tomu druhému,“ dodává Olga. „Psychicky byl pro mě trail ve výsledku náročnější než fyzicky.“ Olga dorazila do studia Radia Wave v pokročilém stupni těhotenství. Poslední měsíc absolvovala těhotná a Continental Divide Trail tím pádem otevřel v životě páru další kapitolu… „Byl to nejlepší způsob, jak zjistit, jestli opravdu chceme být spolu,“ směje se Olga. „Vím, že jsme schopní překonávat nesnáze, užívat si život a být spolu!“ 5 měsíců na cestě dvojici prostě maximálně prověřilo a cestovatelský magazín Casablanca byl nabitý jejich zážitky. Poslechněte si ho!

Parádní podzim v národním parku Glacier, MO
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.