Nemá smysl mluvit jen k lidem, kteří s námi souhlasí, říká o kampaních Konsentu ředitelka Nejedlová

28. únor 2022

Nezávislá organizace Konsent se již několik let věnuje prevenci znásilnění, sexuálního obtěžování a šikany. Po projektech cílených na bary a kluby, pracoviště nebo akademickou půdu se aktuálně zaměřuje také na sexuální výchovu ve školách prostřednictvím metodiky čtyř lekcí určených zejména pro vyučující. „Nemá smysl mluvit jen k lidem, kteří s námi souhlasí, i proto považujeme naše kampaně za úspěšné,“ komentuje uplynulé roky výkonná ředitelka Konsentu Johanna Nejedlová.

Společně s Amnesty International se teď mimo jiné snažíme změnit definici znásilnění, aby zahrnovala souhlas, protože aktuálně je podmíněna násilím, což nepokrývá v rámci českého právního řádu většinu případů, zmiňuje Johanna Nejedlová jednu z dalších snah Konsentu. Politická reprezentace na tohle téma konečně slyší, přijde jim důležité, chtějí se o něm s námi bavit a něco s tím dělat, dodává.

Nejnovějším dokončeným projektem Konsentu jsou ale metodiky čtyř lekcí sexuální výchovy na různá témata, určené zejména pro vyučující 8. a 9. tříd základních a 1. a 2. ročníků středních škol. Draft lekcí připravovala metodička Konsentu Dagmar Krišová.

Klíčová část tvorby lekcí spočívala v kontaktu s vyučujícími, kteří sexuální výchovu učí, a ti je testovali ve svých školách. Zpětná vazba nám pomohla ve finální podobě metodiky, vysvětluje Krišová s tím, že smyslem bylo právě ulehčení práce vyučujícím. Chtěli jsme to téma dostat daleko více do škol, aby se v něm vyučující cítili komfortně a mohli ho dětem lépe předat.

Změnila se sexuální výchova na českých školách za poslední dvě dekády k lepšímu? Co bylo nejtěžší na přípravě metodik? Jaký další projekt má Konsent v plánu do budoucna? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.