Německo je fajn, ale pro teplé slůvko radši pojedu domů, svěřila se historička

30. březen 2022

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, přivítaly Karolínu, která strávila v Berlíně tři roky během studia historie a zanechalo to na ní stopy.

Karolína se snažila vyvrátit některé mýty, které jsou s Berlínem obvykle spojené –⁠⁠⁠ není prý pravda, že je to pouze cool město flat whitu a volnomyšlenkářských technařů. Pak také ventilovala některá traumata, která ji během pobytu v pořádkumilovné zemi potkala –⁠⁠⁠ bydlela u zubařky, která radši než ji měla svého pejska a neprohodila s ní skoro ani slovo a všude byly velké vzdálenosti. Proto se snažila místo komunikace s lidmi radši hodně sportovat a studovat public history, aby mohla do budoucna přibližovat historii masám.

Jak se řekne historie, tak Zuzana vždy zmíní Zlatou bulu sicilskou, protože si pamatuje s ní spojené datum –⁠⁠⁠ 1212 –⁠⁠⁠ a jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Karolínino bydlení v Berlíně mělo naštěstí kladný závěr –⁠⁠⁠ našla nakonec levné bydlení v obytném kontejneru – Buchty si tedy mohly oddychnout.

Ivana pak bystře poznamenala, že nejvíce dokumentů se dělá o žralocích a o Hitlerovi, Zuzana zas zmínila, že na poporodní rány je fajn dubová mast, a mohlo se jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba přijdete na to, že ne každý Berlíňan je studený technař, který si utírá ústa od currywurstu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.