Nevyhazuj to! Staré židle a skříňky nemusí díky pražské nábytkové bance skončit v kontejneru

8. březen 2021

V Praze žije podle agentury Median přibližně 20 tisíc lidí bez domova nebo v bytové nouzi. Nábytková banka cílí svou činností právě na ně. Po měsíci provozu je jasné, že Pražané mají o službu zájem. Lidí, kteří chtějí pěkné, ale nepoužívané vybavení do domácnosti darovat, je dost – stejně tak i těch, komu vytvoří nový domov. Nábytková banka spolupracuje se sociálními službami ve městě a současně naplňuje některé aspekty cirkulární ekonomiky.

„Fungujeme od 13. ledna a k dnešnímu dni nám prošlo rukama 850 kusů bytového vybavení. Primárně jde o dřevěný nebo laminátový nábytek,“ říká mi na mikrofon vedoucí Nábytkové banky Praha Tomáš Valenta, kterého jsem zachytil ve skladu v Libuši během příjmu zboží.

Tomáš Valenta

„Už po dvou týdnech fungování nábytkové banky jsme měli domluvené svozy nábytku až do konce dubna,“ potvrzuje zájem Pražanů Valenta. Tým Nábytkové banky Praha sice zahrnuje dva stěhováky, kteří dodávkou sváží nábytek do skladu, pokud to ale jde, je lepší vozit po domluvě věci přímo na místo.

Ještě než se do projektu pustilo město, fungovala nábytková banka v gesci organizace R-Mosty. Radní pro sociální politiku a zdravotnictví za hnutí Praha sobě Milena Johnová následně prosadila zřízení banky pod hlavičkou příspěvkové organizace města Centrum sociálních služeb Praha. Bezplatné služby banky jsou tak navázány na širší síť sociální politiky hlavního města.

„Město se v posledních dvou letech obecně snaží aplikovat sociálně citlivá řešení, která přináší ve finále užitek celé společnosti. Je fajn, když se nízkopříjmové rodiny nemusí rozhodovat, jestli zaplatí nájem nebo koupí postýlku dítěti,“ říká Johnová.

Nábytková banka Praha

Jaká cesta vedla k pražské nábytkové bance? Pro jaké skupiny lidí je vybavení domácnosti v nábytkové bance určeno? Jaký nábytek darovat? Pusťte si celou reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.