Nezačínejte rovnou s chovem. Pomáhat čmelákům můžeme pěstováním květin a chytrým sečením

6. září 2022

O čmelácích se traduje, že by z hlediska fyziky neměli být schopni letu. Jejich tělo je větší než vztlak malých křídel. Pak se zjistilo, že využívají speciálních vírů, které křídlo nadnáší. Také mají dlouhý jazyk a některé květiny dokáží opylovat jen oni. Čmelák dokáže pracovat za nízkých teplot a umí se orientovat i v uzavřených prostorech, jako je skleník. Zajímavostí kolem tohohle sociálního hmyzu je dost a my si je představíme v dnešním Podhoubí.

„Na zahradě stačí zajistit pestrost. Mělo by tam stále něco kvést a měly by tam být medonosné rostliny. Pak se tam potkají jak včely, tak čmeláci,“ začíná základní poučkou o zahradě atraktivní pro opylovače Ondřej Hercog ze spolku Čmeláci Plus.

Čmelákům pomůžeme už tím, že si začneme pozorněji všímat jejich chování. Čmelák nalezený brzy zjara bývá oplodněná matka, která později založí hnízdo a odchová celé generace dělnic. Pokud se takový brzký čmelák dostane do potíží a my ho zachráníme, můžeme tím ve skutečnosti zachránit desítky až stovky jedinců. „Jestli jste pejskaři, nenechte své mazlíčky zbytečně rozhrabávat myší nory, může tam být hnízdo čmeláků, které tím pes zlikviduje.

Ondřej Hercog

Nakonec můžete jít na úroveň obce - přesvědčte souseda, aby nestříkal stromy. Běžte za svým zastupitelem, aby se sekalo tak, že na trávnících stále něco kvete. Teprve na vrcholu pomoci je chov v úlcích,“ vyjmenovává možnosti aktivit ve prospěch chlupatých opylovačů Ondřej Hercog, který má sám na své zahradě minimálně šest úlků s různými druhy čmeláků.

Proč vůbec čmelákům pomáhat? Čmeláků je asi dvacet druhů a jejich pozice není tak privilegovaná, jako má včela medonosná. Množství těchto volně se vyskytujících zvířat ubývá ať už z důvodů chemizace monokulturní krajiny, změny klimatu nebo právě potravní konkurence se včelou medonosnou. Čmeláci jsou v Česku chránění zákonem a díky spolkům nadšenců a badatelů, jako jsou Čmeláci Plus, se o jejich prospěch může každý z nás informovaně postarat. „Chov čmeláků v úlcích musíte dělat pořádně. Chce to čas, péči i trpělivost, nebo jim spíš uškodíte,“ uzavírá Ondřej Hercog.

Jak vypadá životní cyklus čmeláka? Kolik existuje druhů čmeláků? Dává čmelák med a má žihadlo? Proč se věnovat ochraně čmeláků? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka