Nezávislá neznamená nezajímavá: studentský Fashion Event Dotek ukázal nové trendy

18. duben 2019

Ačkoliv je Dotek každoročně pořádaný jiným studentským týmem ze zlínské UTB, vždy stojí za návštěvu. Studenti se pokaždé snaží přijít s nějakým vylepšením. Letos přibyl do charitativní dražby vedle módy i produktový design a doplňky. A jako speciální host a patronka akce zhlédla všechny módní přehlídky známá česká módní novinářka Františka Čížková. Kdo zazářil, jaké trendy se předvedly a jak studentské kolekce a dražbu Doteku 2019 zhodnotila Františka Čížková?

Fashion Event Dotek je studentská akce s charitativním přesahem. Vedle přednášek, diskusí a módních přehlídek je už tradičně součástí programu dobročinná aukce. Tentokrát šly peníze z dražby produktového a módního designu na podporu sdružení Mamma Help, které pomáhá pacientkám s rakovinou prsu a jejich blízkým.

Přednášky a přehlídky Doteku 2019 přinesly průřez trendy, které hýbou nejen mladou a nezávislou módou. Podobně jako na březnovém pražském týdnu módy MBPFW i v Olomouci jsme viděli inspiraci historickou módou, konkrétně barokem. Do současného a velmi nositelného oděvu ho převedl Tomáš Višňovský. Po něm se představila podle názoru Modeschau nejsilnější kolekce Doteku 2019: srbská designérka Milica Vukadinovič skvěle kombinuje prvky ze sportovní a outdoorové módy s praktickým a pohodlným urban stylem. S lehkostí a vkusem spojuje výrazné barvy a objemné siluety s propracovanými detaily a doplňky.

Studentský Fashion Event Dotek ukázal nové trendy

Kristýna Danieličová ukázala povedenou, i když rozsahem malou konceptuální kolekci. Výrazně barevné doplňky byly pracně vytvořené ze stovek malých dětských hraček a z ortopedických pomůcek k vyrovnávání tělesných dysbalancí při růstu. Na první pohled barevné, sladké a hravé dětství, na druhý psychicky i fyzicky náročné období tvarování osobnosti i těla. Milovníkům konceptuální módy v minimalistickém duchu udělala radost kolekce dua Sestry, které se prezentovalo i na nedávné Malé noci módy v Brně. Lehce rozšířenou kolekci z MNM uvedl na Doteku mladý slovenský tvůrce Matěj Grznár.

Nejvýraznější fashion performance a silný a odvážný autorský rukopis předvedla Natálie Drevenáková. Studentka brněnské VUT, která podle našeho názoru patří k zářivým talentům současné české studentské tvorby spojené s módou. Kolekce Which War Is Yours, která navazuje na výstavu v brněnské galerii Umakart, předvedla úpletové a pletené šaty a topy s jednoduchými grafickými motivy v kontrastních barvách. Spojila inspiraci válečnou kamufláží a renesanční křížovou cestou. Výsledek je neotřelý, současný, výtvarný a nositelný zároveň.

Studentský Fashion Event Dotek ukázal nové trendy

Nejméně ucelenou kolekci, která byla poskládaná z nositelných a autorsky nepříliš výrazných solitérů, představil Salon č. 4 ve spolupráci s Theó. Závěr studentských shows patřil Italovi Matteu Carlomustovi, který se na Doteku prezentoval už předloni v Brně. Matteo pokračuje v práci s kůží a latexem a zlepšuje se po autorské i řemeslné stránce. Dobře zvládnutou kolekci podtrhl styling a make-up.

Finále události patřilo speciální dražební kolekci poskládané z prací různých autorů. Povedenou akci pak zakončila afterparty s kvalitní a trendovou hudbou a vizualizacemi, na které jsme v Olomouci zvyklí u dalších vyhlášených akcí, jako AFO nebo PAF. Dotek na olomoucké scéně rozhodně nezapadl a ukázal, že nezávislá módní akce může být zajímavá pro široké publikum a zároveň obsahově kvalitní a osvěžující. Těšíme se příště.

Po přehlídkách Dotek 2019 jsme předvedené kolekce probrali s ikonou české módní novinařiny Františkou Čížkovou. Jak se autorka přísné módní policie pro nejčtenější česká média dívá na novou studentskou módu? Jak hodnotí styl v českých ulicích i VIP akcí a kdo podle ní mění situaci na českých červených kobercích? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

Playlist:

DJH – 20 Dayz
Anstrel – Delight
Jerome – Basilica
Kelela – LMK
Tzekin – Hush
Angel-Ho – Like a Girl
Pixelord – Darknet
Oklou – Samuel

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.