„Nic tak nicotného jsem dlouho neviděl.“ Nedopečené horory Rány a Eli a překvapivě soudný seriál Maradona v Mexiku

25. listopad 2019

Aleš Stuchlý, Vítek Schmarc a Tonda Tesař se mrknou na netflixové žánrovky, rozeberou, jak se vytváří nedopečené horory od původně nadějných autorů, a popovídají si o tom, jak trénování druholigového týmu v Mexiku pomohlo Diegu Maradonovi zhubnout.

„Nic tak nicotného jsem už dlouho neviděl,“ říká Aleš o filmu Rány režiséra Babaka Anvariho. Podle Tondy je to snímek, který se snaží pracovat lynchovskou psychonáladou s náznaky hrůzy tepající pod povrchem. „Ve skutečnosti sledujete barmana, který si na nalezeném mobilu přehrává videa, pak se stane něco divného, co nepochopíte, pak se stane opět něco divného, co opět nepochopíte. Je to strašně naředěná záležitost, naprosto bizarní,“ říká Tonda.

Od Ran se kluci přesunuli rovnou do Vysoké trávy. Film je adaptací románu, který společně napsal Stephen King se svým synem Joem Hillem. „Je to o dost lepší film než Rány. Stojí to na dobrém nápadu, na určité působivosti. Bohužel mám pocit, že kromě postav v té vysoké trávě bloudí i filmaři. Po expozici se snímek zabrzdí na místě a motá se v kruhu. Nikdy se to pořádně neuzavře, pointa je poměrně banální a myslím si, že ji odhadnete už na začátku,“ myslí si Tonda. „Pár záběrů je povedených, v první půlhodině si to ještě snad můžete do určité míry užít,“ říká Aleš.

Z filmu Fractured

V hororech moderátoři pokračovali i dále. „Jestli se o něčem říká, že je to thriller, když tě to chytne hned od začátku i přesto, že tušíš, že za tím nebude žádná geniální konstrukce, tak přesně tím je film Fractured. Režisér Brad Anderson na to má jednoznačně talent. Je smutné, že Netflix vytahává projekty režisérů levnějších, ale v něčem originálních a nadějných hororů a dělá z nich nedopečené záležitosti,“ myslí si Tonda.

Hororovou náladu kluci podtrhli recenzí seriálu Maradona v Mexiku. „V seriálu se Maradona nabídne druholigovému, velmi špatnému mexickému týmu, že ho bude trénovat. Čekal jsem, že to bude klasické misery porno, ale překvapilo mě to. Maradona pomáhá týmu, tým pomáhá jemu. On zhubne a začne zase chodit, tým začne vyhrávat. Vše je to proloženo překvapivě soudnými rozhovory s Maradonou o fotbale a o jeho dětství. Je to takovej feel good, je to docela vtipné a je to i dramatické,“ myslí si Vítek.

Jak se klukům líbily například další horory z netflixové dílny? Podařil se film Eli? A jak dopadl nový film Stevena Soderbergha Laundromat? Pusťte si Čelisti!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.