Nikdo nezůstane nedotulenej! Punkové novinky z československé DIY scény

3. únor 2023

Místní nezávislá scéna nikdy neodpočívá a rozhodně se neuložila ani k zimnímu spánku. Po nedlouhé pauze jsme se ve Špíně ohlédli za uplynulými dvěma měsíci a připravili posilující koktejl punkových novinek z lokálních luhů a hájů.

První československou novinkovou Špínu plně ovládly kytary popřípadě jiné, pro náš pořad méně tradiční nástroje, jako v případě projektu Altbau, za kterým stojí Angel Dodov (Autor, Raw Deal,...) a na němž dominuje kontrabas. Harfenickým příspěvkem se blýskl potulný minstrel dneška Jiří Wehle a klasičtější písničkářství zastoupil Cardo&Decumanus aka Václav Orcígr z Or.

Zbytek už byl o poznání přísnější, podívali jsme se na zoubek hned několika splitům z poslední doby a ve Špíně tak zazněli power violencový Lili Elbe nebo poctivá trasheřina Lickspit. Do temných hlubin nekonečného vesmíru jsme ascendovali spolu s Plutonian Chaos. A pochopitelně jsme neopomenuli ochutnávky z připravovaných alb Bahratal a K***y Češi.

Ve kterém regionu nejvíce kvete odkaz hc emo/screamo scény? Kdo je český David Tibet? Jaké splity ještě vyšly, které neutekly špínímu radaru? Kdo odposledně radikálně obměnil sestavu? A jak s tím vším souvisí seriál Případy prvního oddělení? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.