Nikdy v životě jsem se necítila tak sama, jako teď s miminkem, říká porodní asistentka Bára Čápová

30. září 2024

„Myslím si, že je důležité, aby si ženy uvědomily, že i když za nimi nějaký den nezůstane viditelná práce, tak to, že pečují 24/7 o malé dítě, práce je. A aby se za ni uměly ocenit. Je to něco, co sama řeším. Snažím se sama sebe pochválit, i když nějaký den prostě jenom přežijeme,“ říká porodní asistentka Bára Čápová.

Bára vede úspěšný instagramový profil @mojeporodniasistentka, přesto ji u vlastního mateřství čekala řada překvapení. Jako máma pětiměsíčního syna momentálně nejvíc bojuje s něčím, na co nebyla připravená – s osamělostí. „Porod trvá maximálně pár dní, ale to, co přijde po něm, je zásadní období. Snažila jsem se partnera dopředu hodně edukovat a připravit ho na to. Mluvili jsme o kojení, o hormonálních výkyvech, které můžou přijít,“ popisuje Bára. „Co jsem ale nečekala a nikdy jsem o tom dopředu neslyšela, je ta veliká samota. Nikdy v životě jsem se necítila tak sama jako teď.“

Bára říká, že rodičovství je veliká výzva i pro její partnerský vztah. „Byla to velká zkouška a stále je. Na předporodních kurzech jsme se snažili rodičům předávat, že to bude velká změna. Je na to potřeba klást důraz, aby to páry slyšely. Říká se, že dítě, které přijde do vztahu, do něj vrazí velký klín. A že se ukáže, na jak stabilních základech ten vztah stojí.“

„Nejtěžší je najít si čas sami pro sebe, jen my dva. To jsme za pět měsíců ještě nezvládli.“ Poslechněte si rozhovor s Bárou Čápovou, mámou pětiměsíčního syna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.