Proč jsme vlastně spolu měli děti? Rodičovství je zátěž, dá se na ni ale připravit, říká lektorka

25. září 2024

„Lidem většinou naskakují modely z jejich původní rodiny. Takže je dobré se u partnera nebo partnerky podívat na to, z jakého prostředí přichází. Kdo v jejich rodině pečoval, kdo živil, kdo o všem rozhodoval,“ říká mediátorka a lektorka Halka Jaklová. „Je dobré tohle předem probrat a ideálně se shodnout. Když se neshodnete, bavte se o tom.“

Halka Jaklová doporučuje mluvit i o velmi konkrétních věcech. „Říct si, kdo bude k dětem v noci vstávat, pro koho je to jednodušší. A připomínat si o to, co je na rodičovství hezkého. Je možné se připravit na to, že to bude zátěž a že bude potřeba některé věci řešit.“

„Někdy je potřeba si vzpomenout, jaké to bylo, když jsme se poznali. Co se mi na druhém líbilo, proč jsme spolu vlastně měli děti? Je to tam pořád?,“ připomíná mediátorka. „Na tohle zapomínáme, řešíme praktické věci, které úplně překryjí citovou rovinu. A pokud mají oba zájem, je spousta možností, jak si říct o pomoc,“ dodává.

Halka se s rodiči, kteří se chtějí rozejít, setkává jako mediátorka neziskovky Aperio. „Rodiče bývají překvapení, že i když k rozchodu dojde, mají spolu stále vztah a ten je dál stejně složitý. Dál se musí domlouvat, dohadovat, scházet se a být v kontaktu. Je dobré se předem informovat, co vlastně rozchod obnáší a jaký vliv to na děti má,“ uzavírá.

„Rozejít se a mít klid. Takhle to u rodičů dětí nefunguje.“ Poslechněte si rozhovor s lektorkou a mediátorkou Halkou Jaklovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.