Všechny opustím a uteču na opuštěný ostrov! Jak poznáme, že se blíží rodičovské vyhoření?

6. červen 2024

„Mám plnou čekárnu rodičů, kteří se snaží všechno dělat na 150 procent, protože věří, že tak to má správně vypadat. Investují velké množství zdrojů, aby svou roli dělali naplno. Jenže existují i jiné role, které musíme zastávat,“ říká Kateřina Trávníček, rodičovská mentorka a influencerka, jejímž tématem je rodičovské vyhoření a která při výchově dětí doporučuje používat špunty do uší.

„Mateřská vina je téma, které se mě dotýká. To, co jsem byla naučená, v co jsem uvěřila v rané fázi svého mateřství, představu, jaká mám být máma, to se stále snažím odnaučit,“ říká Kateřina. U rodičů, které potkává, jsou jedním z největších témat hranice. „Rodiče by často potřebovali hlavně obejmout,“ shrnuje svou praxi Kateřina. „V mateřství zažíváme nepříjemné pocity a je potřeba si je normalizovat.“

„Je to neschopnost nebo někdy neochota rodičů ustát nepříjemné emoce dětí. Pláč si překládáme jako známku toho, jací jsme rodiče. A překládáme si ho tak, že když způsobujeme dítěti nepříjemné emoce, děláme to špatně, takže to dělat nebudeme. Nepříjemné emoce ale k životu patří a my je potřebujeme dětem zprostředkovat, aby si je osahalo v bezpečném prostředí,“ vysvětluje Kateřina.

„Být takovým rodičem, aby děti nezažívaly nepříjemné emoce nebo diskomfort, to je nepochopení rodičovské role, které pak vede k vyhoření. A k touze všechny opustit a utéct na opuštěný ostrov. Vracím rodiče k tomu, aby přemýšleli nad tím, co bylo součástí jejich identity předtím, než se stali rodiči. Pokud rodičovství naši identitu zcela ovládne, časem je tohle nastavení odsouzeno k záhubě,“ dodává.

„Jsem obrovská fanynka třesu.“ Poslechněte si Houpačky o vyhoření, hranicích a rodičovské identitě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.