Norský estét Stian Westerhus znovu střídá nálady a styly. A znovu to dělá dokonale

11. říjen 2023

Skladatel a kytarista Stian Westerhus ke své tvorbě vždy přistupoval rovnou měrou intuitivně a akademicky. V jeho tvůrčí vizi je prostor pro improvizaci i spontánnost, jeho hudba ale zároveň stojí na pečlivé produkci a promyšlených detailech. To stejné platí pro aktuální desku SOTT, kterou znovu zaštítil label House of Mythology. Album uzavírá pomyslnou trilogii, již započala ta předchozí Amputation a Redundance.

Stiana Westerhuse, který aktuálně tvoří i po boku kapely Ulver a všestranné experimentátorky Maji S. K. Ratkje, bude možné brzy vidět i naživo – na začátku prosince se totiž v pardubickém Divadle 29 představí ve společném projektu se saxofonistou Colinem Stetsonem.

„Noise bez zbytečného lomození,“ je žánrové východisko, které na své nadcházející nahrávce IV (vyjde na konci října u Room40) ctí tokijská hudebnice Yuko Araki. Ta už svou trilogii uzavřela a čtvrtou deskou se pouští na dosud neprobádaná pole. A kromě Lawrence Englishe ji v tom pomáhá i člen japonských grinderů Endon Taichi Nagura.

S úplně jinými výrazovými prostředky pak pracuje americká pop-punková kapela Koyo. Ta na své nové desce Would You Miss It? ctí žánr, přesto má na míle daleko k plytkým popěvkům o párty u bazénu. Jsou to zřejmě hlavně zkušenosti z hardcorových kapel jako Rain of Salavation, které zapříčiňují, že Koyo hrají tento styl s větší agresivitou a také přemýšlivými texty. A že dobrý pop punk se hraje i v našich končinách, jasně dokazují Bitter Season, v jejichž sestavě najdeme členy Skywalker a Burning Steps.

Existuje intelektuální pop punk? Jaký vztah má Viktor k tomuto druhu hudby? A kterou desku by si Banán poslechl v sakurové zahradě? Dozvíte se v Modelářích!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.