Nostalgický Startér pouštěl songy, co by neměly zapadnout

24. květen 2016

Příští týden, v pondělí 30. května, začne startéří hudební masakr. Blíží se vyvrcholení letošní hitparády neobjevených talentů. Ze dvaceti nejúspěšnějších účastníků Startéru vybere porota ve složení Jakub Johánek, Jonáš Zbořil, Marie Bláhovcová z Kieslowski a Kittchen tři účastníky finále. Kdo z nich vyhraje padesát tisíc na nahrání desky, to už zase rozhodnou vaše hlasy. Než se spustí klikací bitva, rozhodli jsme se zavzpomínat na poražené, na outsidery, prostě na všechny songy a kapely, které nás v průběhu Startéru nadchly, ale desku od nás nedostanou.

Letošní ročník patřil hudebním producentům. I když se na scéně objevilo i dost zajímavých kapel, solitéři s hudebním softwarem je často předčili. Jan Mikloško alias You Know (kde přišel na tak neoriginální název, nevíme) poslal minimalistickou sondu do introverze, podobně lehký track měli na svědomí i Wierdsky a Sitra, kteří spojili síly v duu Kyori Poro. Arpan3t na českou elektronickou scénu přinesli závan vaporwavu s EP Virtual Grief, somnambulní hymna Heartbreak je i po těch týdnech zapomnění v hlubinách internetu stejně skvělá. No a nakonec jsme mezi producenty nemohli vynechat jednoho z nejmladších účastníků Startéru, Mikuláše Šušora alias DarkRoom. Tohohle kluka bookuje máma přes pevnou linku, on sám si do školní lavice škrábe jméno Andy Stott.

V nostalgii jsme ale vzpomínali i na kapely. Brněnští milovníci krautrocku Revolwhere? se svým hektickým, zbrklým bubeníkem do nás zase pustili blesk, trochu nás pak zklidňovali zamyšlení VyjakoMy – ty čeká i bez Startéru skvělá budoucnost. Z kategorie zapomenuté tracky, na jejichž autory brzo nikdo nezapomene, byl track od NGIA, zpěváka Nika Jalauzidise. Prý se teď vrátil do Čech a chystá své bandzonové črty dodělat a začít je hrát naživo. Jestli splní slovo, máme zaděláno na velmi zajímavého, ve zpěvu až nebezpečně zdatného songwritera, jehož jedinečnost nezakryjí všechny vokodéry světa (a to je NGIA používá hodně rád!).

Poslechněte si poslední Startér, zahlasujte pro poslední soutěžící a zopakujte si pravidla před velikou červnovou melou!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.