Nová dětská móda: Ice Ice Baby, Mile a Pán Medvedík

22. říjen 2014

Lokální autorská dětská móda je jedním z velkých trendů poslední doby. V Česku i na Slovensku se objevují mladé značky s novou estetikou dětského odívání. Představujeme Ice Ice Baby a Mile, přinášíme reportáž z bratislavského dětského concept storu Pán Medvedík a rozhovor o specifikách v oblékání dětí s bloggerkou Petrou z Jedenácti koček.

Pán Medvedík: lokální design pro děti

Malý, ale milý obchod Pán Medvedík funguje v bratislavské Grösslingově ulici. Ta je centrem nového místního hip distriktu, podobně jako třeba pražská Krymská ve Vršovicích. V okolí najdete zajímavé obchody, kavárny i restaurace. Poblíž je Šafaříkovo náměstí, přezdívané Šafko, s kontejnerovým městečkem s lokální, recyklovanou a nezávislou módou. Díky splasklé realitní bublině a hospodářské krizi se místní nájmy dostaly na zvládnutelnou úroveň. Mladé obyvatele sem láká i příjemná poklidná atmosféra širšího městského centra a dobrá dopravní dostupnost.

03235353.jpeg

S Karin a Evou jsem natáčela o místních specifikách, lokální dětské módě a konceptu, na kterém je založený Pán Medvedík: „Nejde nám jen o komerční značky. Oslovujeme také umělce z různých oborů, aby pro nás vytvořili něco specifického.“ Kromě oděvů nabízí Pán Medvedík i knížky, hračky a nejrůznější doplňky. Nový design a lokální autorská tvorba přitom neláká jen mladé lidi: „Často jsme překvapené, jak snadno starší lidé nachází vztah k různým novinkám a inovativním moderním věcem.“ Poslechněte si reportáž.

Maximilián Mucska: bratislavský Bespoke Tailoring

Hned vedle obchodu Pán Medvedík je elegantní pánské krejčovství Maximilián Mucska, které jsem při návštěvě Bratislavy nemohla vynechat. Od tématu dětské módy se tak na chvilku přesuneme k precizním, ručně šitým oblekům anglického stylu. Rodinná firma funguje od roku 1978 a kromě obleků vyrábí i historické a divadelní kostýmy.

Slovenský Bespoke Tailoring z látek z Anglie a Itálie je šitý kvalitními nitěmi z Rakouska a doplňují ho kravaty, šle a deštníky dodávané rodinnými firmami z Itálie a Anglie. Díky spolupráci s lokálním ševcem si u Mucsky můžete pořídit opravdu kompletní, ručně šitý outfit od hlavy až po paty. Obchodem a dílnou mě provedl Erik Mucska.

Ice Ice Baby: skandinávský street style pro rošťáky

O tom, jestli je nová lokální dětská móda generační záležitostí, jsem se bavila i s česko-slovenským týmem značky Ice Ice Baby. Naše setkání proběhlo v Praze na Designbloku, který svým tématem dětství jen potvrdil rostoucí trend obratu k designu obklopujícímu první roky lidského života. Andrea a Marie se do značky Ice Ice Baby pustily proto, že na místním trhu postrádaly estetiku, která by je oslovila.

03235356.jpeg

Obě jsme se našly ve skandinávském stylu, který vztahujeme k našim oblíbeným motivům. Držíme se střídmé monochromní barevnosti a jednoduchých tvarů, máme rády uvolněný street style.“ Název odkazuje k písničce Vanilla Ice a zároveň k ústřednímu grafickému motivu potisků: „Líbilo se nám, že je to věc, která není myšlená úplně navážno, že je to trochu rošťácké a streetové. A zmrzlinu mají rády snad všechny děti.“ Lokálně vyráběný sortiment značky zahrnuje kromě oblečení i interiérové doplňky, od zavinovaček, dek a přehrádek do postýlek až po polštáře ve tvaru hor se zasněženými vrcholky. Poslechněte si více.

Mile: praktická a nostalgická dětská móda

V obchodu Pán Medvedík jsem se setkala s Lenkou, která společně s Miriam tvoří slovenskou dětskou značku Mile. Podobně jako pro autorky české značky Ice Ice Baby byly pro Mile spouštěcím momentem vlastní děti. Lokálně vyráběná móda vychází z nostalgických motivů z dětství a ze starých osvědčených klasik. V tiscích se objevují sympatické a neotřelé motivy retro hraček, jako vlček nebo letadélko. K bestsellerům Mile patří tlusté béžové punčocháče s praktickou příčnou kšandou na knoflík. Příznačná je tvarová jednoduchost a tlumená barevnost. „Chceme dělat věci, které jsou milé, ale ne přeslazené. Jde nám o dětskou módu, a ne zmenšeniny oděvů dospělých.“ Poslechněte si celý rozhovor.

Petra z Jedenácti koček: děti to většinou vidí úplně jinak

Poslední reportážní rozhovor dětského speciálu Modeschau patří Petře z blogu Jedenáct koček. Petra má totiž skvělý přehled o lokální designérské scéně a tři malé dcery, které se navíc nedávno staly modelkami pro přehlídku návrhářky Markéty Martiškové na Sci-Fi Safari (přečtěte si, jaké to pro ně bylo, tady a rozhovor s Markétou Martiškovou o kolekci najdete tady). K oblékání dětí má Petra velmi rozumný přístup. Chápe, že jejich vkus je většinou úplně jiný než stylové představy rodičů, a do ničeho je netlačí. Základem šatníku jejích holčiček jsou recyklované kousky z druhé ruky doplněné lokálními značkami. Poslechněte si celý rozhovor.

Pokud vás téma návrhářské dětské módy zaujalo, vyhledejte si kromě zmíněných značek jako Ice Ice Baby nebo Mile také dětské kolekce místních návrhářek Mayda, La Femme Mimi nebo Chi Chi. O dětské modely nově rozšířila svůj záběr i známá rodinná retro značka Lazy Eye. Netradiční dětskou módu, která je podle mého soudu už esteticky na hraně, produkují také značky jako Baby Olé nebo Spookid. Rodiče se specifickým smyslem pro humor ale určitě mohou oslovit.

03235355.jpeg

Velmi zajímavá je i historie dětské módy. Specificky dětské oblečení, které nebylo jen zmenšeninou oděvů dospělých, se podle odborných knih začalo objevovat teprve v devatenáctém století. A až začátkem 20. století se dětské oděvy začaly odlišovat podle genderu. Do té doby bylo v podstatě unisexové, dlouhé košilky a tuniky nosili holčičky i chlapci. Téma unisexové módy si ale necháme na některou z příštích Modeschau.

odkazy:
http://panmedvedik.sk/
http://www.mucska.sk/
http://mile.sk/
http://www.iceicebaby.cz/
http://www.jedenactkocek.cz/

Playlist:
Liars – Mask Maker (Mute)
Sean Nicholas Savage – Empire (Arbutus)
Bblos – Free Looks (Amdiscs)
Rhymes – Hannah Wants & Chris Lorenzo (Food Music)
Foba – Boss White Boy (Kudos Records)
Bonobo – Flashlight (Ninja Tune)
FaltyDL – Do Me, Bruk Mix (Ninja Tune)
Chromatics – I'm On Fire (Italians Do It Better)
GetCosy – SMGs (Hyperboloid)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.