Nové album je vlastně trampská deska. Chození ven je tam důležité téma, říká hudebník Ventolin

1. září 2021

„Na desce jsem pracoval asi dva roky. S tím, že do toho přišel covid, který to všechno zpomalil. I když jsem byl doma a měl jsem spoustu prostoru, tak se mi čas jakoby zvláštně rozpouštěl. Průběžně jsem sbíral materiál dva roky, ale ta intenzivní práce probíhala asi od dubna do konce července,“ vysvětluje proces vzniku nového alba hudebník Ventolin.

Právě dnes vychází třetí řadová deska domácího hudebníka a kulturního antropologa Davida Doubka, který stojí za projektem Ventolin. Devítistopé album Dneska se vyčasilo vydává tuzemský label Bumbum Satori. Na albu hostuje manželka Klára Doubková nebo hudebníci Prokop Holoubek a Tomáš Kelar. Na křest můžete v následujících měsících vyrazit v Praze, Brně i Bratislavě.

„Když jsem tu novou desku znovu poslouchal, tak jsem si říkal, že je to vlastně taková trampská deska. Chození ven je tam důležité téma. Pak se tam objevuje téma, jakým způsobem jednoho vnímá druhý člověk, když se něco stane. A taky je tam klaustrofobie z lockdownového zážitku,“ říká Ventolin.

A jak vznikl samotný název alba? „Dneska se vyčasilo není přímo název žádné písničky. Je to takový slogan z mé anglické skladby, která se jmenuje Walk. Já jsem chtěl zvolit, navzdory tomu skličujícímu pocitu, který jsem během tvoření desky měl, pozdvihující název. Na druhou stranu je to název jako pro povídku, člověk si úplně není jistý, kam to povede,“ uzavírá hudebník.

Kdo je Ventolin jako DJ? Zná ještě trému z vystoupení? A uvidíme ho někdy v divadle? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.