Nové EP Jense Lekmana: Graciézní melancholia

7. říjen 2011

„Je to předzvěst něčeho, co nikdy nepřijde.", říká o svém novém minialbu švédský hitmaker Jens Lekman.

'Cause times are changing Kirsten
Göta Älv is slowly reversing
They turned a youth-center into a casino
They drew a swastika in your cappuccino
(Waiting for Kirsten)

Talentovaný třicetiletý muzikant s nepřehlédnutelnými sklony k narcismu tady nenaráží jen na svou novou píseň Waiting for Kirsten, v níž se věnuje stalkingu slavné herečky Kirsten Dunstové; především jde o důvtipnou definici jeho autorského stylu. Lekman totiž dokáže jako jeden z mála vkusně pracovat s pocity nostalgie: stesk po časech, které nikdy nezažil, umí přirozeně přetavit v projev autentických emocí.

Nejinak je tomu na jeho minialbu Argument with Myself, které spolu s deskou Oh You're So Silent Jens patří k tomu nejlepšímu, pod co se severský srdcerváč kdy podepsal. Lekman umí být zároveň rozverný i delikátní, frivolní i hloubavý, odvážný i familiérní – také tady patří k jeho největším devizám neokázalý smysl pro humor, důvtipný pohled na banality života a vytříbený pozorovací talent. Osobní reference se tu mísí se sociálně kritickým komentářem i texty čistě konverzačního charakteru.

02449679.jpeg

Hudebně tu severský vyznavač barokního popu navazuje na své „tropikalistické" období, jehož prvky obohacuje o další příměsi. Lekman tu s mimořádným citem pro harmonii koketuje s afrobeatem i reggae (závěrečná So This Guy at My Office), v trefně nazvané písni New Directions kromě toho (přeci jen krapet zmatečně) kloubí dechy a surf-rockové kytary. Cituplnou hravost jeho nových songů ještě umocňují precizní zvuk a typické pestrobarevné aranže.

Lekman natočil pět lehkonohých skladeb, pět argumentů, proč i v roce 2011 poslouchat upřímný, emotivní, nostalgicky podbarvený popík, který občas zní jako pohlednice z minulosti. Ať už zpívá o zhoršující se lékařské péči ve Švédsku nebo sledování slavné americké herečky během natáčení Trierova snímku Melancholia ve svém rodném Göteborgu, pokaždé je Lekman okouzlující. Tentokrát je švédský bard zábavný a inspirativní, dokonce i když se hádá sám se sebou.

Spustit audio