NOVINKY: Annie a Lucius a Elvis a Roots

30. červenec 2013
Factory Radia Wave

V dnešní poměrně vizuální směsi hudebních novinek vás norská diva Annie učiní spolehlivě neviditelnými, přičemž dosud neviděné vám předloží i brooklynští Regal Degal. Zatímco nový projekt NoThankYou nás vezme na ústřice, s domácí Olgou Königovou alias ILLE zabrousíme pouze do skříně. Jinak ale platí to, co svým trackem říká i britský zpěvák Sam Smith: s námi jste v (akustickém) bezpečí.

Annie – Invisible
Credits: Anne Lilia Berge Strand, Richard Philips
Label: Pleasure Masters
Norská zpěvačka Annie zažívá po čtyřech letech nenápadný návrat na taneční parket. Po singlu Tube Stops and Lonely Hearts, který už znáte z našeho vysílání, přichází skandinávská princezna s fantastickou houseovou hymnou Invisible. Potemnělý, v nejlepším smyslu slova „fyzický“ track bude středobodem nového EP A&R, na němž Annie spolupracuje se svým dlouholetým britským kolegou, producentem Richardem X.

Minks – Margot
Credits: Sonny Kilfoyle
Label: Captured Tracks
Před natáčením druhé desky kapely Minks se její mozek Sonny Kilfoyle rozhodl zbavit tvůrčího bloku podobným způsobem, jako to udělal třeba Andy Warhol nebo Jackson Pollock. Z rušného Brooklynu se přestěhoval na Long Island a všudypřítomná voda, která obklopuje jeho studio ze tří stran, je ze singlu Margot výrazně slyšet. Elektronické bicí, syntezátory a zvonivé kytary evokují letní náladu někde v Kalifornii – přímo o ní se v textu ostatně zpívá. Nová deska Tides End se má od lo-fi debutu By The Hedge citelně lišit a soudě podle singlu Margot se místo zamyšlených kytar můžeme těšit na svěží popovou nálož.

02936284.jpeg

Lucius – Hey, Doreen
Credits: Jess Wolfe, Holly Laessig, Dan Molad, Peter Lalish, Andrew Burri
Label: Mom + Pop
Brooklynská indiepopová pětice Lucius, jejíž hudba bývá občas přirovnávána k tvorbě písničkářky Feist nebo třeba sourozeneckého dua Tegan & Sara, chystá na 15. října vydání své debutové desky Wildewoman. Jejich chytlavý aktuální singl Hey, Doreen kombinuje současné popové trendy s klasickým zvukem 60. let a lze ho směle zařadit k největším letošním letním hitům.

Elvis Costello & The Roots – Walk Us Uptown
Credits: Elvis Costello, Ahmir Thompson
Label: Blue Note
Kolaborace těžkých hudebních vah – to je setkání hiphopových matadorů The Roots a postpunkové legendy Elvise Costella. Od spolupráce v show Jimmyho Fallona, kde The Roots působí jako domácí kapela, se muzikanti dostali až ke společné nahrávací session. „Neměli jsme žádné deadliny, žádné labely se nám do toho nepletly. Prostě jsme jen dělali, co jsme chtěli,“ vysvětlil Costello v časopise Rolling Stone vznik desky Wise Up Ghost, která vyjde v polovině září a z níž vám nabízíme výbornou skladbu Walk Us Uptown.

NoThankYou – Oyster
Credits: Thomas T. Vernon-Kell, Olga Bell
Label: Moshi Moshi
Multiinstrumentalista Tom Vek má za sebou dvě sólové desky – na následovníka debutu We Have Sound, album Seizure Leisure, ale nechal fanoušky čekat šest let. Další přestávka tak dlouhá nebude: dva roky od vydání poslední sólovky se dal Vek dohromady se zpěvačkou Olgou Bell z Dirty Projectors. Jejich společný projekt nese název NoThankYou a po první ukázce teď máme k dispozici druhou skladbu. Píseň Oyster, kterou najdeme na desce AA-side, kombinuje Vekovy barevné riffy s melodickým zpěvem Olgy Bell a bere si to nejlepší z tvorby obou hudebníků: sofistikované, ale přístupné harmonie Dirty Projectors a pestrou instrumentaci nahrávek Toma Veka.

Basement Jaxx – What A Difference Your Love Makes
Credits: Simon Ratcliffe, Felix Buxton
Label: Warner Music
Po trochu rozpačitém comebackovém singlu Back 2 The Wild přichází klasikové britské garáže Basement Jaxx konečně s trackem, který důstojně navazuje na jejich největší hity z přelomu tisíciletí. U poslechu dynamické skladby WhatA Difference Your Love Makes se fanoušci tohoto dua určitě stydět nemusí. Simon Ratcliffe a Felix Buxton chystají na letošní rok nové album, které přijde po čtyřleté pauze od desky Zephyr.

Sam Smith – Safe With Me
Credits: Sam Smith, Ben Ash
Label: PMR Records
Britský zpěvák Sam Smith o sobě dal vědět hlavně jako vokalista velkých hitů klubových producentů – singl Latch s jeho vokálem odstartoval kariéru bratrského dua Disclosure a track La La La od Naughty Boy doputoval i díky jeho hlasu až do čela britského žebříčku. Teď se jednadvacetiletý interpret konečně představuje i jako sólista: skladba Safe With Me je ochutnávkou z jeho chystaného EPčka, které by mělo vyjít ještě do konce léta na značce PMR (Disclosure, Jessie Ware, L-Vis 1990). Dlouhohrající debut Sama Smitha by pak měl být venku koncem roku. Skladbu Safe With Me produkoval londýnský beatmaker Two Inch Punch, jinak také člen agilní party kolem PMR Records.

02936285.jpeg

Regal Degal – Unseen
Credits: Josh da Costa, Josiah Wolfson, Jamen Whitelock
Label: Terrible
Brooklynské postpunkové trio Regal Degal se před časem upsalo labelu Post Present Medium, který vlastní člen noiserockové úderky No Age Dean Spunt. Právě na této značce vyšel loni jejich debut s názvem Veritable Who’s Who, který byl svěžím amalgámem různých inspirací (krautrock, surfrock, africké vlivy, novovlnný pop i německý minimal). Právě dnes (30. 7.) ovšem vychází jejich nové EP Pyramid Bricks, z něhož si do playlistu nasazujeme typicky „rozostřený“, zvolna gradující singl Unseen.

ILLE – Holka ve tvý skříni
Credits: Olga Königová
Label: Supraphon
Zpěvačka a klavíristka Olga Königová hrála od roku 2005 v kapele Obří Broskev, nicméně už před třemi lety vydala své EP V rekvizitách, které natočila společně s producentem Dušanem Neuwerthem. S ním autorka připravila i svůj dlouhohrající debut Ve tvý skříni, který 30. srpna vydává label Supraphon. Na této desce se ale oproti dřívějšku obklopila kapelou, jíž dala stejné jméno jako svému alter egu – ILLE. V našem vysílání bude zmíněné album reprezentovat vylehčený popový singl Holka ve tvý skříni.

02936283.jpeg

The Celestics – Charles Barkley
Credits: Kevin Celestin
Label: Low Life
Rapové duo The Celestics z Montrealu (ovšem s haitskými kořeny) tvoří dva bratři vystupující pod jmény Kaytranada a Louis P. Jejich debutové album se bude jmenovat Supreme Laziness a vyjde letos v létě. Po skladbě Kill desku propaguje klipový track Charles Barkley, věnovaný známé (nepříliš líné) basketbalové legendě.

Spustit audio