NOVINKY: The Bug, Modré hory a oceán zvuků

9. červenec 2013
Factory Radia Wave

V dnešní porci letních novinek nejprve zdoláme Modré hory, s elektro-folkovými Tunng se podíváme do vesnice a spolu s legendární Mavis Staples si budeme dávat pozor na každý krok. Snad na vás z nového špinavého tracku od The Bug nebo česko-slovenského projektu Tayna nepůjdou přílišné (da)chmury!

The Bug – Dirty ft. Flowdan
Credits: Kevin Martin, Mark Viera
Label: Ninja Tune
Nové album Angels & Devils od Kevina Martina, který si říká The Bug, patří mezi nejočekávanější nahrávky letošního roku. Jenže Martin si dává na čas a vypadá to, že ještě před pokračováním jeho veleúspěšného opusu London Zoo (2008) se dočkáme druhého studiového alba projektu King Midas Sound. Fanoušci dancehallového agresora The Bug se prozatím musí spokojit s novým masivním Filthy EP, jež vyšlo na vinylu minulý týden. Ve Dirty skladbě hostuje londýnský rapper Flowdan, člen Roll Deep Crew, který s Martinem už před šesti lety natočil singly Skeng a Jah War.

Tayna – Dachmury
Credits: Ľubica Christophory, Martin E. Kyšperský
Label: Galén
Pod hlavičkou projektu Tayna se skrývá slovenská písničkářka Ľubica Christophory a multiinstrumentalista Martin E. Kyšperský, frontman brněnské skupiny Květy oceněné nedávno cenou Vinyla za album roku. Jejich společná deska Tayna čerpá ze středoevropského folkloru a Christophory na ní zpívá slovensky, polsky nebo anglicky. Sami svůj styl popisují jako ambient-ethno-folk, a co si pod tím představují, si můžete poslechnout díky skladbě Dachmury, k níž vznikl i videoklip.

Modré hory – Country 2008
Credits: Marián Benkovič, Roland Kánik, Pavol Remiáš, Peko
Label: Slnko Records
Hiphopové duo Modré hory alias Bene a Lyrik se po letech dalo znovu dohromady. Dva z nejpozoruhodnějších slovenských rapperů letos stihnou vydat i nové album, jež ohlašují na podzim a které ponese jméno Bigbeat. Prozatím vypouští na internet pilotní singl Country 2008, který nás svým názvem vrací do doby, kdy Modré hory vydali svoje skvělé eponymní album. Skladbu produkovali jejich dvorní spolupracovníci Peko a Roland Kánik.

Kirin J Callinan – Victoria M.
Credits: Kirin J. Callinan
Label: Terrible/XL
Australský nudista a impulzivní muzikant Kirin J Callinan se po letech hraní s kapelou postavil na vlastní nohy a díky labelu Chrise Taylora z Grizzly Bear nyní publiku předkládá eklektickou nahrávku, kterou zdobí jeho specifický autorský rukopis. Album Embracism, na němž se ve studiu podílel i Kim Moyes z The Presets, bude ve vysílání reprezentovat překvapivě přístupná, záměrně teatrální a tvorbu Patricka Wolfa evokující hitovka Victoria M.

02923030.jpeg

Mavis Staples – Every Step
Credits: Jeff Tweedy
Label: Anti-
Spojení ostřílených muzikantů s mladými a talentovanými následovníky tu a tam přinese mezigenerační popový démant (vzpomeňme třeba na Johnnyho Cashe, jehož spolupráce s producentem Rickem Rubinem vyústila v několik výborných desek). Soulová diva Mavis Staples sice prožila první vrchol své kariéry v 70. letech, v poslední době ale sklízí nečekaný úspěch i díky spolupráci s frontmanem chicagské kapely Wilco Jeffem Tweedym (v roce 2011 získala letos třiasedmdesátiletá zpěvačka svoji vůbec první cenu Grammy). Po fenomenálním úspěchu alba You Are Not Alone přichází dvojice s o něco temnější kolekcí One True Vine, z níž si do vysílání posíláme Tweedyho autorský příspěvek s názvem Every Step.

Tythe – Careless Woman
Credits: Julian Peck
Label: Sunday Best
Talentovaný londýnský producent Julian Peck aka Tythe vzbudil zájem mnoha blogů už během loňského roku, a to jak svými žánrově široce rozkročenými tracky, tak i povedenými remixy skladeb Davida Lynche nebo Crystal Fighters. Jeho první oficiální singl Careless Woman z připravovaného alba And Also With You čerpá ze současné renesance diska a na labelu Sunday Best vychází obohacen o remixy producentů zvučných jmen – Lapaluxe a Throwing Snow.

02923802.jpeg

Delorean – Spirit
Credits: Ekhi Lopetegi, Guillermo Astrain, Igor Escudero, Unai Lazcano
Label: True Panther Sounds
Španělská elektropopová čtveřice Delorean v září po třech letech naváže na své předchozí úspěšné album Subiza novinkou nazvanou Apar. V pořadí čtvrtá dlouhohrající deska slibuje proměnu jejich taneční estetiky s prvky baleárského popu: ubylo zvukových ornamentů, zjednodušila se instrumentace a vrstvené samplované vokály byly nahrazeny zpěvem půvabné frontmanky kapely Chairlift Caroline Polachek. My si do playlistu nasazujeme otvírák zmíněné kolekce, skladbu Spirit.

The Dodos – Substance
Credits: Meric Long, Logan Kroeber
Label: Polyvinyl
O dvojici The Dodos jsme v novinkách mluvili už na jaře v souvislosti s prvním singlem Confidence ohlašujícím srpnové vydání jejich nové, v pořadí páté desky Carrier. Sanfranciské duo Meric Long a Logan Kroeber se na této nahrávce – věnované bývalému členovi kapely a inspirativnímu kytaristovi Christopheru Reimerovi (Women) – vrací ke kořenům a svůj hyperkinetický psychedelický indie folk znovu staví výhradně na víření perkusí a hravých motivech kytary. Znamenitý druhý singl Substance je hořkosladkou hymnou, která jen potvrzuje výše řečené. Dobrá zpráva na závěr: The Dodos zahrají (v rámci svého podzimního turné) 21. listopadu i v Praze.

02923803.jpeg

Jay-Z – Oceans ft. Frank Ocean
Credits: Shawn Carter, Frank Ocean, Pharrell Williams
Label: Universal
O nové desce rappera Jay-Zho Magna Carta Holy Grail se zatím psalo hlavně v souvislosti s neobvyklým vydáním skrze mobilní aplikaci. Nahrávka je ale od tohoto týdne i v běžném prodeji na fyzickém nosiči nebo jako digitální download. Na albu hostují Rick Ross, Nas, Justin Timberlake, Jiggova žena Beyoncé a také Frank Ocean, který zpívá ve skladbě Oceans. Za produkcí jednoho z vrcholů alba stojí hvězdná producentská dvojice Pharrell Williams a Timbaland.

02461267.jpeg

Tunng – The Village
Credits: Mike Lindsay, Ashley Bates, P. Winter, Becky Jacobs, M.Smith, S. Glenister
Label: Full Time Hobby
Folk pro fanoušky digitálních technologií – tak nazývají svůj styl angličtí folkaři Tunng, kteří existují už deset let a před pěti lety koncertovali i v pražském Paláci Akropolis. Jejich páté studiové album Turbines vyšlo koncem června a tradičně kombinuje folkové harmonie s chytrou elektronickou produkcí. Skladbu The Village vypustila kapela k vydání alba zdarma na internet.

Spustit audio