NOVINKY: Cut Copy, Never Sol a TV (On the Radio)

6. srpen 2013
Factory Radia Wave

V aktuálních novinkách se od dvojice kalifornských dračic Deap Vally dozvíme, co je špatné pro naše tělo, zatímco Cut Copy a The Naked and Famous nám z jižní polokoule sdělí, co je dobré pro naše uši. S Moravačkou Muchou vyrazíme do Poličky, nad čímž si Sára Vondrášková aka Never Sol myje ruce. Prý.

TV On The Radio – Mercy
Credits: Dave Sitek, Babatunde Adebimpe, Kyp Malone, Jaleel Bunton, Gerard Smith
Label: Federal Prism
S albem Nine Types Of Light se klasikové alternativního rocku TV On The Radio rozešli s velkou nahrávací společností a rozhodli se zatím vydávat pouze samostatné singly. Energická skladba Mercy, která kapelu vrací zpět k osvědčeným hitům typu Wolf Like Me, je tedy prvním z řady. Track vychází na značce Federal Prism, již vlastní Dave Sitek, který fanouškům zároveň vzkazuje, že na novou desku TV On The Radio se zatím příliš těšit nemají.

Cut Copy – Let Me Show You (edit)
Credits: Dan Whitford, Tim Hoey, Mitchell Scott, Ben Browning
Label: Modular
Červencový Pitchfork Music Festival využila australská elektropopová kapela Cut Copy k vylisování svého aktuálního singlu Let Me Show You, který je už druhou ochutnávkou z jejich zatím nepojmenovaného nového alba, jež by mělo vyjít na podzim. Pokud nejste vlastníkem jedné ze sto dvaceti oficiálních vinylových kopií, laďte Radio Wave – chytlavý taneční track Let Me Show You vám ukáže, zač je toho u protinožců synthpop...

Marnie – The Hunter
Credits: Helen Marnie
Label: PledgeMusic
Britský elektronický projekt Ladytron si dal po poslední desce Gravity the Seducer krátký oddech, nicméně na rok 2013 chystá další studiové album. To ale o pár měsíců předběhla první sólovka zpěvačky Helen Marnie, která ji vydává pouze pod svým příjmením. Jmenuje se Crystal World a Marnie na její přípravu vybrala peníze přes crowdsourcingovou službu PledgeMusic. Deska se natáčela v islandském Reykjavíku a výrazně se na ní podílel i další člen Ladytron Daniel Hunt. Nakažlivý track The Hunter, který míří do našeho playlistu, je pilotním singlem.

02940790.jpeg

The Naked and Famous – Hearts Like Ours
Credits: Alisa Xayalith,Thom Powers, Aaron Short, Jesse Wood, David Beadle
Label: Fiction
The Naked and Famous – pětice z novozélandského Aucklandu, nyní usazená v Los Angeles – přichystala tři roky po svém debutu Passive Me, Aggressive You nové album, které se na pultech objeví 16. září a ponese sympatický titul In Rolling Waves. Hymnický první singl Hearts Like Ours, k němuž vznikl i videoklip, zní, jako kdyby U2 angažovali zpěvačku elektropopových Chvrches. Což berte jako pochvalu, jakdyby.

Deap Vally – Bad For My Body
Credits: Lindsey Troy, Julie Edwards
Label: Island/Interscope
Losangeleské garage-rockové duo Deap Vally, za nímž stojí dívčí tandem Lindsey Troy a Julie Edwards, vydalo v létě pro britský trh svůj debut Sistrionix a stalo se jedním z objevů letošní festivalové koncertní sezony. Pro zbytek světa sice deska vyjde až 8. října, my vám z ní nicméně nabízíme syrový blues-rockový singl Bad For My Body, za který by se nemuseli stydět ani The White Stripes nebo The Black Keys na vrcholu sil.

Mucha – Polička
Credits: Nikola Mucha, Martin Evžen Kyšperský, Petr Zavadil, Štěpán Svoboda
Label: Piper Records
Kyjovská zpěvačka a skladatelka Nikola Mucha je svérázná umělkyně, jejíž hudba stojí někde na pomezí folklóru a punku. Své debutové album Slovácká epopej natočila s trojicí výrazných osobností brněnské scény – Martinem E. Kyšperským z Květů, Petrem Zavadilem z Těch Syčáků a Štěpánem Svobodou z kapely Budoár staré dámy. S pomocí crowdfundingového portálu Hithit.cz teď Mucha sehnala prostředky na oficiální release – album, které se zatím objevilo pouze na půvabném vinylu, vyjde péčí Piper Records během podzimu i na CD. Dynamická píseň Polička docela dobře odpovídá duchu celé nahrávky: trochu hormonální blouznění, trochu sebejisté kázání; trochu hudba, trochu performance.

02940791.jpeg

Samaris – Góda Tungl
Credits: Áslaug Rún Magnúsdóttir, Dórđur Kári Steindórsson, Jófríđur Ákadóttir
Label: One Little Indian
Trio Samaris je další v řadě islandských hudebních objevů a stejně jako spousta jeho předchůdců vydává na značce One Little Indian. Partička teenagerů ale ani nemusí zpívat anglicky, aby posluchači z jiných koutů planety jejich emotivní „folktronice“ rozuměli. Loni trojice vydala bezejmennou kolekci obsahující její dvě raná EPčka a na letošní rok chystá novinku, kterou ohlašuje skladba Góda Tungl. Síly v ní spojil klarinet, elektronika a famózní zpěv Jófríđur Ákadóttirové.

Deer Tick – The Dream’s In The Ditch
Credits: John J. McCauley, Christopher Ryan, Dennis Ryan, Ian O'Neil, Rob Crowell
Label: Partisan
Americká kapela Deer Tick, která už bezmála deset let trpělivě cizeluje svůj mix folk-rocku, blues a alternativní country, vydává 24. září nové album Negativity. Radostný folk skladby The Dream’s In The Ditch, v níž se dostane i na zjitřené klavírní sólo, v sobě skrývá příběh o únavě a zoufalství, které může dostihnout muzikanta během vyčerpávajícího turné.

02940805.jpeg

Salt Cathedral – Move Along
Credits: Nicolas Losada, Juliana Ronderos, Silvio Vega, Stefan Bildy, Tommy Hartman
Label: Salt Cathedral
Ačkoli se projekt Salt Cathedral může pyšnit označením „brooklynská“ kapela, nikdo z pětice členů z hlavního města hipsterů vlastně nepochází. Kytarista Nicolas Losada a zpěvačka Juliana Ronderos jsou původem z Kolumbie, druhý kytarista Silvio Vega se narodil na Floridě, bubeník Stefan Bildy je z Kanady a basák Tommy Hartman pro změnu z New Jersey. Podstatné je ale to, že na konci července společně vydali velmi nadějné eponymní EP – a právě z něj pochází nepředvídatelná, drum´n´bassem ovlivněná skladba Move Along.

Never Sol – Hands
Credits: Sára Vondrášková, Jan P. Muchow
Label: Supraphon
Pod jménem Never Sol se skrývá zpěvačka, klavíristka a skladatelka Sára Vondrášková, která na sebe poprvé upozornila poté, co její skladba Lay Down loni zazněla v závěrečných titulcích filmu Ve stínu. Původně jednorázová spolupráce s producentem Janem P. Muchowem se nakonec rozrostla na celé album, které se bude jmenovat Under Quiet a vyjde na podzim. Pilotním singlem z desky je i klipová skladba Hands, kterou na digitálním singlu doplní ještě remix Lay Down od Jiřího Buriana.

02940806.png
Spustit audio