NOVINKY: Everything Everything, Major Lazer, Pusha T, Surf City a další města

3. březen 2015
Factory Radia Wave

Novinky tohoto týdne budou na Radiu Wave hodně o mládí: s islandskou sirénou Young Karin se projdeme muzeem voskových figurín, zatímco kanadští Young Empires zazpívají o krutosti milostného rozchodu. Zamilované jsou s blížícím se jarem i sestry z kapely The Muscadettes, o něco jedovatějším žihadlem pak disponuje hyperaktivní písničkář Nick Thorburn. Co dál? Everything. Everything.

Everything Everything – Distant Past
Credits: Jonathan Higgs, Jeremy Pritchard, Michael Spearman, Alex Robertshaw
Label: RCA
Britští art-rockeři Everything Everything přichystali po dvouleté odmlce na 15. června vydání svého třetího studiového alba Get To Heaven, z něhož aktuálně vypouštějí singl Distant Past. Kapela, jejíž vrcholně eklektický styl a chytré písňové struktury vzbudily v posledních letech nadšení publika i kritiky, tady zůstává věrna své pověsti: Distant Past je originální, komplexní track, jehož nápaditou instrumentaci korunuje falzet frontmana Jonathana Higgse. Za pozornost nicméně stojí i doprovodný klip (v režii samotného Higgse), který je netradiční oslavou pravěkých lidských instinktů.

Major Lazer & DJ Snake – Lean On ft. MØ
Credits: Thomas Wesley Pentz, Karen Marie Ørsted, William Grigahcine
Label: Mad Decent
Uběhlo sotva pár dní od vydání debutové desky dua Jack Ü, jež tvoří prominentní producenti Skrillex a Diplo, a druhý jmenovaný už je tady s novým singlem svého dancehallového projektu Major Lazer. Výborná skladba Lean On vznikla ve spolupráci s francouzským DJem Snakem, vokály pak obstarala dánská zpěvačka MØ, která se s Diplem potkala už v hitovce XXX 88. Track je předzvěstí nového alba Major Lazer, na němž se mimo jiné objeví Gwen Stefani, Pusha T, 2 Chainz nebo Ellie Goulding.

Nick Thorburn – The Sting
Credits: Nick Thorburn, Aan Zee
Label: Manque Music
Jeden z nejaktivnějších (a nejtalentovanějších) muzikantů na scéně – kanadský písničkář a multiinstrumentalista Nick Thorburn, který stojí i za projekty Human Highway, Mister Heavenly nebo Reefer, ohlásil na květen své druhé sólové album, které vyjde na jeho vlastní značce Manque Music. Na svůj debut I Am An Attic z roku 2012 naváže frontman kapel Islands a The Unicorns novinkou City of Quartz, kterou předjímá potemnělý náladotvorný singl The Sting, vhodný zejména pro deštivé noční projížďky neonovým městem.

Young Karin – Sirens
Credits: Logi Pedro Stefansson, Karin Sveinsdottir
Label: Pannonica
Čerství držitelé Icelandic Music Award za debut roku – dvojice Logi Pedro Stefansson a Karin Sveinsdottir alias Young Karin – loni vydali pozoruhodné EP n1, které nyní díky labelu Pannonica (patřícímu pod křídla mateřské lodi Bella Union) vstupuje do mezinárodní distribuce. My si do playlistu vybíráme hip hopem inspirovaný elektropop skladby Sirens, k níž aktuálně vzniklo i vtipné video, v němž se zpěvačka Karin potlouká po islandském muzeu voskových figurín.

WLW8 – Called Off
Credits: Tadeáš Vyl, Petr Vajt
Label: self-released
Jeden sbíral zkušenosti na klubové scéně v New Yorku, druhý v Berlíně, pak se dali dohromady a vytvořili projekt WLW8. Producenti Tadeáš Vyl a Petr Vajt z pražské Letné se představují tanečním singlem Called Off, s nímž sbírají ostruhy v evropských klubech. Debutové EPčko by prý nadějní WLW8 mohli stihnout vydat ještě letos na jaře.

The Muscadettes – I’m In Love
Credits: Chantal Ambridge, Kathleen Ambridge
Label: PaperCup Music / Costume Records
Kanadská kapela The Muscadettes, v jejímž středu stojí sesterské duo Chantal a Kathleen Ambridge, ve své hudbě zábavně kloubí šedesátkový surf rock s prvky devadesátkového grunge. Aktuální singl montrealských dvojčat I’m In Love pochází z jejich nového pětiskladbového EPčka, nazvaného lakonicky Side A, které se na pultech obchodů objeví 21. dubna. Produkoval ho Ryan Battistuzzi z našich québeckých indierockových oblíbenců Malajube, o finální mix se postaral zkušený Lewis Pesacov (Best Coast, Fidlar).

Blacksheepboy – SHE
Credits: Zdeněk Lichnovský
Label: self-released
Za projektem Blacksheepboy se skrývá sedmadvacetiletý elektronický písničkář z Prahy Zdeněk Lichnovský, který také působí v kapele Mazda Audio. Zatímco ti aktuálně pracují na svém debutovém albu, stíhá Lichnovský vydat první singl jako Blacksheepboy. Track SHE je prý o tom, „proč je tak náročný běhat rychle ve snu a jak odlišit denní a noční snění“. Ještě dodejme, že píseň momentálně soutěží i v naší talentové show Startér.

03323062.jpeg

Surf City – One Too Many Things
Credits: David Stoddard
Label: Fire
Novozélandská kapela Surf City na svých dosavadních albech citlivě křížila prvky dynamického garážového rocku, melancholického shoegazeu a popu a nejinak tomu je i v případě jejich povedené novinky Jekyll Island, vydané na britském nezávislém labelu Fire Records. Z desky, která je stylovým průletem rockovou historií od Velvet Underground po Real Estate, vám nabízíme chytlavý první singl One Too Many Things.

Young Empires – So Cruel
Credits: Matthew Vlahovich, Jacob Palahnuk, Taylor Hill
Label: Pirates Blend
Torontská synthpopová skupina Young Empires na sebe poprvé upozornila před třemi lety EPčkem Wake All My Youth, díky kterému si vysloužila hned tři nominace na kanadské ceny pro nezávislé muzikanty CASBY. Od té doby přišla formace o jednoho člena a jako trio se teď připomíná novou skladbou So Cruel, která působivě míchá smutek z rozchodu a taneční euforii.

iSHi & Pusha T – Push it
Credits: Terrence Thornton, Eshraque Mughal
Label: 2Stripes/Elevent
Americký rapper Pusha T a švédský producent iSHi se potkali při práci na energickém tracku Push it, který míchá vysokooktanové EDM a rap. Zatímco Terrence Thornton alias Pusha T už na Radiu Wave nepotřebuje valně představovat, čtyřiatřicetiletý producent ze Stockholmu Eshraque „iSHi“ Mughal si touhle skladbou na naší stanici odbude svou premiéru. Není ale žádným nováčkem, naopak: má už za sebou spolupráci s celou řadou popových interpretů, jako jsou Tinie Tempah, Shakira nebo Emeli Sandé.

Spustit audio