NOVINKY: Kacey Musgraves, Snail Mail, Preoccupations, February a další měsíce

2. duben 2018

Po dlouhých měsících máme konečně novou skladbu od nejtalentovanější teenage indie kapely ve Spojených státech - nový singl Snail Mail doplňuje v dalším balíčku novinek Radia Wave třeba nenápadná norská kapela Boy Pablo, další song od ostravských February nebo rakouskou pětici Kids N Cats. Zkrátka sonické Velikonoce vajec.

Boy Pablo – Losing You
Credits: Pablo Muñoz
Label: U OK?

Norská kapela Boy Pablo tak dokonale naplňuje stereotypní představy o indie hudební skupině, že spíš vypadá, jako kdyby vypadla z nezávislého filmu jako je třeba Napoleon Dynamite - a to nejenom proto, že se frontman jmenuje Pablo. Boy Pablo si poprvé uzmuli kus pozornosti díky zařazení jejich klipu do sekce „doporučené“ na Youtube. Další singl, klipem opatřený hořkosladkou hitovku Losing You, vám zase doporučujeme my.

Kacey Musgraves – High Horse
Credits: Kacey Musgraves
Label: UMG Recordings

Z countryové hvězdy do mainstreamového popu míří texaská zpěvačka Kacey Musgraves. Její aktuální singl High Horse, který propaguje chystané album Golden Hour, má hodně zřetelné Bee Gees vibes a třeba podle serveru Pitchfork připomíná spíš Lady Gaga nebo Miley Cyrus. Osmdesátkový disko track je opatřený i příjemným klipem.

Shy Layers – Gateway
Credits: JD Walsh
Label: Beats In Space

Hravý synth-pop s náznaky tropického soundu, psychedelických kytar a hodně zklidněného zpěvu - tak se dá popsat hudba projektu Shy Layers, za kterým stojí JD Walsh. Ten se přestěhoval z Brooklynu do Atlanty, tamním soundem ale rozhodně nenasákl. Místo toho dál provozuje svůj specifický pop. Do naší rotace putuje singl Gateway. Opět doporučujeme i výborný klip.

Snail Mail – Pristine
Credits: Lindsey Jordan
Label: Matador Records

Indie rockovou teenagerku Lindsey Jordan jsme nejenom my loni tipovali na jeden z největších kytarových objevů - její debutové EP bylo vyzrálé i naivní zároveň a překypovalo autentickými songy plnými emocí. Letos by měla Snail Mail vydat první dlouhohrající desku a první singl z ní je téměř dokonalý. Pokud bude podobně dobře jako skladba Pristine znít celé album, máme jasného kandidáta na kytarovou desku roku.

Preoccupations – Espionage
Credits: Matt Flegel, Mike Wallace, Scott Munro, Daniel Christiansen
Label: Jagjaguwar

Kanadskou post-punkovou kapelu Preoccupations jsme mohli vidět i v Praze, tehdy se ovšem kapela v čele s Mattem Flegelem jmenovala Viet Cong. Pod novým jménem vydali debut v roce 2016, na který navazují právě teď. Album s prozaickým názvem New Material budeme probírat v rubrice deska týdne. Zatím do rotace nasazujeme otvírák Espionage.

Kids N Cats – France ft. Nix
Credits: Jeanne Nickels, Marten Kaffke, Maximilian Atteneder, Judith Filimonova
Label: Wouf Records

Rakouská pětice Kids N Cats nedávno zaujala na festivalu SXSW v americkém Austinu a s druhým albem chce dobýt svět. O svém žánru mluví jako o superpopu, soudě podle singlu France se v něm míchá euforický pop s indie elektronikou. Zatím mají za sebou jedno album (Kaos) a EPčko (Juicy Worlds), nová deska z níž je singl France (i předchozí singl Germany) pochází se jmenuje 11 Tracks a vychází na začátku května. V klipu volají Kids N Cats po feministické revoluci.

February – A Better End
Credits: Vlad Uskov
Label: Červený kůň

Ostravští February zaujali českou nezávislou scénu hned prvním singlem Hide Me Under Autumn Leaves, s nímž soutěžili i v předloňském Czechingu. Svůj mix indie, shoegazingu a silných melodií (sami mluví o post-indie) namíchali na debutové desce Branching Tracks, která by měla vyjít už v květnu. O mix alba se postaral Adam Kowal, mastering má na svědomí Fabian Tormin z hamburského studia Plätlin Mastering. K prvnímu singlu A Better End vznikl i videoklip, který zachycuje kapelu hrající na zapomenutém paloučku příměstského lesa v mrazivé únorové noci.

Doja Cat – Candy
Credits: Doja Cat
Label: Kemosabe Records/RCA Records

Zpěvačka a tanečnice z Los Angeles, to je stručná charakteristika umělkyně, která si říká Doja Cat. Její jméno kromě lásky ke kočkám prozrazuje i náklonnost k lehkým drogám ("doja" je slangový výraz pro marihuanu). Ne náhodou se Doja Cat před čtyřmi lety proslavila trackem "So High". Aktuální singl Candy už upozorňuje fanoušky na novou desku Amala, která vyšla poslední březnový pátek. Doja Cat na něm míchá R&B s elektronikou.

Teepee – Running Around
Credits: Miroslav Patočka, Tereza Lavičková, Martin Nouza
Label: self-released

Česká formace Teepee původně působila jako dvojice, Miroslav Patočka a Tereza Lavičková k sobě ale aktuálně přibrali bubeníka Martina Nouzu. V nové sestavě vypustili do světa singl Running Around, který navazuje na loňské EP Mirrors. Skupina se teď chystá na turné po České republice, Slovensku a Rakousku.

Frog Eyes – Idea Man
Credits: Carey Mercer, Melanie Campbell, Shyla Seller, Terri Upton
Label: Paper Bag Records

Po sedmnácti letech existence (a sotva 14 dnů od mezinárodního dne žab) oznámila americká indie rocková kapela Frog Eyes konec svojí kariéry. Pro fanoušky ale kapela v čele s frontmanem Careym Mercerem ještě připraví jednu poslední desku. Album se bude jmenovat Violet Psalms, vyjde v květnu a my si do rotace nasazujeme singl Idea Man.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.