NOVINKY: Když virtuální zpěvačky i písničkářky z masa a kostí hrají prim

17. únor 2020

Aktuálním novinkám v playlistu Radia Wave tentokrát vévodí ženy nejen různorodých žánrů, ale díky čerstvé digitální člence tuzemského kolektivu Bad Names i rozličných rozlišení.

NIVVA Easy
Credits: NIVVA
Label: Bad Names
Album: Easy EP

Virtuální zpěvačka NIVVA je novou členkou kolektivu Bad Names, kde 20. února vydá EPčko Easy. Je to virtuální hudebnice, digitální bytost, kterou její autorka vytvořila po zkušenostech z práce na projektu, kde měly počítačové avatary pomoct při léčbě duševních onemocnění. 3D grafička, zpěvačka a skladatelka zůstává v anonymitě a skrze NIVVU promlouvá o svých prožitcích. V pilotním singlu Easy NIVVA nabývá vědomí, ve videoklipu k písni se vyrovnává se svým tolikrát zdokonaleným tělem. 

Tame Impala Lost in Yesterday
Credits: Kevin Parker
Label: Island Records
Album: The Slow Rush

Čtyřleté čekání je u konce. Kevin Parker se na svatého Valentýna vrátil s naší aktuální deskou týdne The Slow Rush. Singl Lost in Yesterday dá navíc vzpomenout na hitovou basovou linku The Less I Know the Better. Ze čtyř vydaných tracků, které albu předcházely, hraje právě tento nejvíc na srdcovou strunu všech fanoušků vycizelovaného rekreačního psych-popu, který je pro Tame Impala synonymem. Jak obstojí celé album, se dozvíte již brzy v rubrice Deska týdne.

Nadine Shah Ladies for Babies (Goats for Love)
Credits: Nadine Shah
Label: BMG
Album: Kitchen Sink

Anglická písničkářka s kořeny v post-punku patřila k našim největším favoritům při udělování Mercury Prize v roce 2018, cenu za skvělé angažované album Holiday Destination ale nakonec nezískala. Jestli si vyslouží nominaci za album Kitchen Sink, pochopitelně netušíme, víme ale, že nová deska vyjde už začátkem června letošního roku. Roli pilotního singlu i s klipem obstarává song Ladies for Babies (Goats for Love), který je prý otevřenou reakcí na genderově stereotypní hit Ace Of Base All That She Wants. 

Hamilton Leithauser Here They Come
Credits: Hamilton Leithauser
Label: Glassnote Music
Album: Here They Come single

Od skvělého kolaborativního alba s Rostamem (ex-Vampire Weekend) uběhly už čtyři roky, v playlistu Wavu si ho ale pravidelně připomínáme hned několika tracky. Teď se Hamilton Leithauser, který v přestávce mezi deskami natáčel třeba i s Angel Olsen, chystá na další řadovku. Alespoň doufáme k singlu Here They Come, v jehož doprovodném klipu hraje Ethan Hawke, zatím nemáme moc dalších informací. Vystačíme si tak zatím jenom s tím, že Hamilton Leithauser nijak zásadně nezměnil svůj sound a pořád staví hlavně na expresivním vokálu a schopnosti napsat skvělou melodii. 

Sharon Van Etten Beaten Down
Credits: Sharon Van Etten
Label: Jagjaguwar
Album: Beaten Down single

Písničkářka Sharon Van Etten, která se postarala o jednu z nejlepších desek loňského roku Remind Me Tomorrow, se znovu hlásí o slovo videosinglem Beaten Down. Ten na témata poslední řadovky umně navazuje. „Je to píseň o takových rozhodnutích, která vám změní život, a o tom, jaké to je se za ně dokázat postavit,“ vysvětluje zpěvačka a herečka. Minimalistický videoklip svou stylizací navíc odkazuje k Patti Smith a jejímu legendárnímu albu Horses.

Frances Quinlan Your Reply
Credits: Frances Quinlan
Label: Saddle Creek
Album: Likewise

Frances Quinlan začala svou kariéru na konci střední školy, kdy zformovala sólový projekt Hop Along, Queen Ansleis. Ovlivněna freak folkem Joanny Newsom hrála několik let sama, nakonec z původního názvu projektu odstranila druhá dvě slova a proměnila Hop Along na poctivou indierockovou kapelu. Od čtvrté řadovky letos uplynuly dva roky a Frances se opět vydává cestou sólového skládání a hraní. Návrat k freak folku se ovšem nekoná, Frances tentokrát míchá dohromady vše, co se za ta léta naučila, a se svou deskou Likewise se nám snaží vysvětlit důležitost společných dialogů. A že by bylo občas dobré se s někým zkusit bavit znovu. 

Suede Trash
Credits: Brett Anderson
Label: Nude Records
Album: Coming Up

Po nějaké době se vracíme s naší oblíbenou kategorií starší novinka. Ale máme k tomu pádný důvod: anglická kapela Suede, jejíž členové se po vydání skvělé poslední řadovky The Blue Hour momentálně věnují spíš psaní knih, chystá na letošek speciální turné, během kterého odehraje celou desku Coming Up z roku 1996. Třetí album diskografie Bretta Andersona a spol. je přitom mezi fanoušky hodně oblíbené. Suede se při jeho vzniku zaposlouchali do psychedelie šedesátkových britských kapel a nespoutaná hravost se přenesla i na jinak spíš chladnou kapelu. Pokud se na turné náhodou nedostanete (České republice se vyhne), připomeňte si album alespoň v našem playlistu. Do něj putuje otvírák Trash. 

La Roux Automatic Driver
Credits: Elly Jackson 
Label: Supercolour Records
Album: Supervision

Projekt La Roux se proslavil sérií synthpopových hitů na konci předminulé dekády. Teď už pod tímto jménem nějaký čas vystupuje jen zpěvačka Elly Jackson a na začátku února vydala nové album Supervision na svém vlastním labelu Supercolour Records. Je to její první vyloženě sólový počin, v roli producenta nad deskou dohlížel Dan Carey (Black Midi, Kate Tempest, Bat for Lashes). Nové album La Roux doprovází singl Automatic Driver, obdařený navíc psychedelickýcm osmdesátkovým klipem.

Alex Lahey Sucker for Punishment
Credits: Alex Lahey
Label: Caroline Australia
Album: Sucker for Punishment single

Australská písničkářka Alex Lahey už má od loňska na kontě svou druhou sólovou nahrávku, kterou nyní doplnila o singl s názvem Sucker for Punishment. Lahey se v něm zaobírá současným světem a tím, jak poprvé v dějinách může mít postoj a názor jednotlivce váhu a sílu něco změnit – jak ve společnosti, tak v rámci péče o planetu. A nejen v tom pozitivním slova smyslu, ale i v momentech, kdy jsme vůči některým jevům laxní, až letargičtí. Je nejvyšší čas přestat odkládat řešení věcí, abychom pak podle Lahey nemuseli trpět pod mnohem horšími důsledky naší nečinnosti.

Christine & The Queens People, I’ve been sad
Credits: Héloïse Letissier
Label: Because Music 
Album: –

Vloni slavila velký úspěch s duetem s Charli XCX Gone, rok předtím výrazně bodovala s deskou Chris. Rok 2020 začíná francouzská hudebnice Héloïse Letissier alias Christine & The Queens novým singlem. Synthpopová balada People, I’ve been sad sdílí osmdesátkový sound se zmíněnou Gone, je ale zároveň mnohem melancholičtější. Christine & The Queens novinku představila na platformě Colours, kde hudebníci hrají před jednoduchým barevným pozadí. 

Které z aktuálních novinek v playlistu doporučuje hudební publicistka Judita Císařová? Poslechněte si celý příspěvek.

autoři: Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.