NOVINKY: Lykke Li, tUnE-yArDs, Sisyphus, The Horrors a další žánry

26. březen 2014
Factory Radia Wave

Aktuální novinky Radia Wave, to je jeden velký trychtýř lásky: naplňuje ho nejen kapela Jima Jarmusche, ale modlí se k němu i soulový zpěvák Kwabs. O nevyzpytatelných zákrutách srdce ostatně vědí své i severské divy Frida Sundemo a Lykke Li. Lví podíl naporcuje trio Sisyphus, z klece nám zazpívají stále nedocenění Brick + Mortar a z domova zas český písničkář J. To bylo dobrý, ne?

Lykke Li – No Rest For The Wicked
Credits: Lykke Li
Label: Atlantic
„Všechny skladby na mém novém albu jsou power balady, jaké si pamatujeme ze starých rádií,“ říká švédská popová instituce, zpěvačka Lykke Li o své aktuální desce I Never Learn, která vyjde 6. května na labelu Atlantic. Nepoučitelná severská princezna už z novinky nabídla píseň Love Me Like I’m Not Made Of Stone a nyní přichází s ještě výraznějším náladovým trackem No Rest For The Wicked, jehož epický zvuk by se výborně hodil do skandinávského artového dramatu o narušených citových vazbách. „Tuhle píseň jsem napsala ve Švédsku, když jsem si balila věci a snažila se dostat z rozvráceného vztahu; byla to hrozná doba bolesti, hanby, smutku, viny a touhy,“ dodává na adresu tohoto emotivního singlu sama Lykke Li.

Brick + Mortar – Locked In a Cage
Credits: Brandon Asraf, John Tacon
Label: Photo Finish
O americkém duu Brick + Mortar se na letošním ročníku festivalu SXSW právem mluvilo jako o nejlepší „neobjevené“ kapele: tandem Brandon Asraf (basa, zpěv, samply) a John Tacon (bicí, vokály) tvoří vysoce návykovou hudbu na pomezí indie rocku a elektra (mezi remixéry jejich tracků patří i trapový producent Baauer), přičemž explozivní charakter jejich koncertů jim získal přízeň lokálních fanoušků i novinářů. Dvojice z New Jersey před čtyřmi lety debutovala albem 7 Years in the Mystic Room, na které loni navázala EPčkem Bangs. Z něj pochází i nezbytnou dávkou vzteku prodchnutá skladba Locked In a Cage, jež teprve před pár dny dostala svou videoklipovou podobu. P. S.: Koho oficiální klip z atraktivního prostředí blázince dostatečně nestimuluje, nechť zkusí znamenité fanouškovské lyric video, v němž jednotlivá slova písně pronášejí četné hudební i filmové celebrity v čele (s kým jiným než) s Nicolasem Cagem.

SQÜRL – Funnel of Love ft. Madeline Follin
Credits: Jim Jarmusch, Carter Logan, Shane Stoneback, Madeline Follin
Label: ATP
Tento čtvrtek (27. 3.) se do českých kin konečně dostává novinka Only Lovers Left Alive (Přežijí jen milenci) krále amerického nezávislého filmu Jima Jarmusche, která disponuje jedním z nejsilnějších soundtracků poslední doby. Podepsán je pod ním vedle vlámského loutnisty Jozefa van Wissema sám Jarmusch coby jeden ze tří členů formace jménem SQÜRL (sestavu doplňují ještě Carter Logan a Shane Stoneback). My pro vás od tohoto tria vybíráme skvostný, psychedelicky zpomalený cover skladby Funnel of Love, v němž vokální part někdejší královny rockabilly Wandy Jackson převzala Madeline Follin z kapely Cults.

tUnE-yArDs – Water Fountain
Credits: Merrill Garbus, Nate Brenner
Label: 4AD
Afrobeatová divoženka s velkou pusou a nomádským srdcem Merrill Garbus alias tUnE-yArDs se tři roky po úspěšném albu Whokill vrací s novou kolekcí nazvanou Nikki Nack. Desku, která se na pultech objeví 6. května, propaguje extatický artpopový singl Water Fountain, v němž jako by se – s výraznou pomocí baskytaristy Natea Brennera – dělo všechno naráz. Z téhle fontány je zkrátka radost usrkávat.

03088569.jpeg

The Horrors – So Now You Know
Credits: Faris Badwan, Tom Cowan, Joshua Hayward, Joseph Spurgeon, Rhys Webb
Label: XL
Britští neopsychedelici The Horrors se v únoru po třech letech připomněli lyric videem k nadžánrové sedmiminutové skladbě I See You z nové desky Luminous, jež spatří světlo světa už 5. května. Z téhož alba, které si kapela produkovala sama (a označuje ho jako zábavné a taneční), pochází i aktuální, posluchačsky vstřícnější singl So Now You Know.

Frida Sundemo – Hanging By A Thread
Credits: Frida Sundemo
Label: Victor Entertainment
Další ze švédských objevů posledních měsíců se jmenuje Frida Sundemo. Zpěvačka, kterou v blogosféře proslavily romantizující skladby A Million Years a For You, Love, právě vypouští delikátní nový singl z připravovaného EP, které by mělo vyjít ještě na jaře. Její noblesní elektropop (a specifická výslovnost i frázování) byl už dříve přirovnáván k tvorbě nordických kolegyň Lykke Li anebo Robyn – a těmto asociacím aktuální track Hanging By A Thread jednoznačně přitakává.

J – Home
Credits: Jakub Jirásek
Label: J
Mladý písničkář Jakub Jirásek, který vystupuje pod značkou J, na sebe upozornil už před čtyřmi lety singlem Bears a následně vydal dvě internetem šířená EPčka Run From The Town a Cold Cold Nights. Loni „Jéčko“ odmaturoval a autorský materiál napsaný za poslední dva roky posbíral na chystanou kolekci Home, z níž pro vás vybíráme skladbu téhož jména.

Wye Oak – Glory
Credits: Jenn Wasner, Andy Stack
Label: Merge
Nevyzpytatelné indierockové duo Wye Oak 29. dubna naváže na svou tři roky starou desku Civilian novinkou nazvanou Shriek, na níž by podle slov frontwoman Jenn Wasner (její boční popový projekt Dungeonesse rovněž znáte z našeho vysílání) neměl zaznít ani tón elektrické kytary. A skutečně – i v druhém singlu Glory si baltimorská dvojice vystačí s bicími, basou, vokálem a syntezátory. Výsledkem je chytrá, nervní i smyslná hymna, která se jen tak neoposlouchá.

Pjoni & Ink Midget – Sara ft. Never Sol & Biomat
Credits: Sára Vondrášková, Jonatán Pastirčák, Adam Matej, Michal Balla
Label: Red Bull
V polovině února proběhl v bratislavské Cvernovce Red Bull Music Academy Bass Camp, na který bylo pozváno patnáct hudebních talentů z Čech a Slovenska. Kromě přednášek a večerního hraní měly budoucí hvězdy elektronické hudby k dispozici také improvizované studio, kde si mohly vyzkoušet společnou spolupráci i nové instrumenty. Při jedné takové session vznikla také skladba Sara, v níž se dvojice předních slovenských producentů Pjoni a Ink Midget potkala se Sárou Vondráškovou z českého projektu Never Sol a DJem/turntablistou Biomatem.

Sisyphus – Lion's Share
Credits: Sufjan Stevens, Ryan Lott, David Cohn
Label: Asthmatic Kitty / Joyful Noise
Písničkář Sufjan Stevens, producent Son Lux a rapper Serengeti dosud společně vydávali pod akronymem s/s/s, jejich první dlouhohrající album už ale vychází pod jménem Sisyphus. Je to ambiciózní výlet po světech abstraktního hip hopu, post rocku a divného popu a my si z něho do playlistu nasazujeme hitovou skladbu Lion's Share. Nahrávka vznikla na objednávku Walker Art Center a doprovází výstavu vizuálního umělce Jima Hodgese.

03088600.jpeg

Kwabs – Pray For Love
Credits: Kwabena Sarkodee Adjepong, Ben Drew
Label: Atlantic
V Ghaně narozený londýnský soulový zpěvák Kwabs debutoval letos v únoru EPčkem Wrong or Right, které těžilo ze spolupráce s vídeňským producentem jménem SOHN. Uplynul sotva měsíc a Kwabs se hlásí s další novinkou – skladbou Pray For Love, s níž mu pomohl Ben Drew alias londýnský rapper Plan B (Kwabs mu ostatně kdysi dělal předskokana na turné). Singl Pray For Love vyjde oficiálně 5. května na velkém labelu Atlantic a měl by být předzvěstí debutové dlouhohrající desky.

The Black Keys – Fever
Credits: Dan Auerbach, Patrick Carney
Label: Nonesuch
Ohijská dvojice The Black Keys už víc než deset let dokazuje, že blues rock může znít relevantně v jakékoli době. Na svoji zatím poslední desku El Camino (2011) navážou Dan Auerbach a Patrick Carney v květnu, kdy vypustí do světa už osmou nahrávku nazvanou Turn Blue. Album, jehož vydání na svém twitteru oznámil bývalý boxer Mike Tyson, produkoval Danger Mouse a minimálně podle singlu Fever se zdá, že The Black Keys tentokrát ostře řezané kytary opustí. Auerbach se dost možná nechal inspirovat spoluprací s Lanou Del Rey na její chystané desce Ultraviolence a společně s kolegou Carneym natočil zvukově uhlazený stoprocentní pop, kterému pochopitelně nechybí to hlavní výrazná melodie.

Spustit audio