NOVINKY: Neposlušný gospel nového století i první kvítky jara v playlistu Radia Wave

2. březen 2020

První březnové novinky na Radiu Wave se pomalu, ale jistě loučí se zimou a vítají jaro napříč žánry i uměleckými záměry. Podívejte se, kterých deset tracků pro vás vybrala naše hudební redakce.

The Avalanches We Will Always Love You ft. Blood Orange
Credits: Robbie Chater, Tony Di Blasi, Dev Hynes
Label: Modular Recordings
Album: -

Jak se dělá kult? Vydáte kouzelně nostalgické album složené z tisícovek samplů a pak se na šestnáct let odmlčíte. Přesně tohle udělala před lety australská dvojice The Avalanches na desce Since I Left You. Při albovém comebacku Wildflower v roce 2016 pak duo Robbie Chater a Tony Di Blasi změnilo svoji strategii a místo kutání v archivech a lepení podivných songů přizvali živé vokalisty. A tenhle postup opakují i s novým singlem We Will Always Love You, na kterém hostuje Dev Hynes aka Blood Orange. Je to spojování starého s novým tak, aby ani jedna stránka nebyla upozaděná. Vydání celého alba ještě oznámeno není, singl ale stojí za to.

Grimes Delete Forever
Credits: Claire Boucher
Label: 4AD
Album: Miss Anthropocene

Kdyby Grimes nebyla Grimes a její nové album se nejmenovalo Miss Anthropocene, bylo by snadno zaměnitelné za jakýkoliv produkt současného elektronického popu: je příliš krotké a málo dobrodružné. I tak na něm ale najdeme pár songů, které má cenu pouštět si opakovaně. Patří k nim třeba klipový singl Delete Forever, ve kterém Claire Boucher docela zábavně vytěžuje současnou obsesi country estetikou a míchá banjo s elektronickou produkcí do melancholické koláže.

Zrní Neposlušnost
Credits: Jan Unger, Jan Juklík, Jan Fišer, Jan Caithaml, Ondřej Slavík
Label: Zrní s.r.o.
Album: Nebeský klid

Kapela Zrní v pátek 6. března vydává svou šestou řadovku Nebeský klid, kterou si již nyní můžete poslechnout v exkluzivním streamu zde na našich stránkách. Nahrávání novinky probíhalo ve studiu Jámor pod taktovkou Ondřeje Ježka a producenta Jonatána „Pjoniho“ Pastirčáka. „Text mě napadl v dodávce, když jsem si četl zprávy o generačním střetu, který se odehrává, co je lidstvo na světě. Ale v jistých dobách je výraznější. Je to velký zlom, kdy dinosauři narazí do zdi. Nastupující generace žije v jiných reáliích než její rodiče, má jiné uvažování, jiné tempo,“ říká o singlu Neposlušnost zpěvák Honza Unger.

Modern Studies Heavy Water
Credits: Robert Michael St John, Emily Jane Scott Moncrieff
Label: Fire Records
Album: The Weight of the Sun

V jejich hudbě je stejnou měrou slyšet záliba v krautrocku i v britském folk-rocku sedmdesátých let, občas znějí jako The Band, občas jako některá z devadesátkových kapel spojujících kytary s elektronikou. Rozhodně se ale o skotské kapele Modern Studies mluví právem. Před dvěma lety vydali skvělou studiovku Welcome Strangers a po krátké pauze vyplněné experimentální nahrávkou s umělcem Tommy Permanem chystají na letošek další desku. Album The Weight of the Sun vyjde v květnu a do naší rotace z něj zatím putuje vyklidněný singl Heavy Water.

Jessy Lanza Lick in Heaven
Credits: Jessy Lanza
Label: Hyperdub
Album: -

5. března vystoupí Jessy Lanza v pražské MeetFactory, a ještě než kanadská elektronická písničkářka vyrazí na evropské turné, připomíná se novým singlem Lick in Heaven. Ten je z její třetí studiové desky, jejíž vydání je ale zatím zahaleno tajemstvím. Jasné je jen to, že vyjde na její domovské značce Hyperdub. Je to píseň o tom, jaké je být naštvaná na lidi a nevědět, co si s tím počít, vysvětluje Lanza téma nového songu.

Eden hertz
Credits: Jonathon Ng
Label: MCMXCV / Astralwerks
Album: no future

Irský zpěvák a producent Eden na sebe upozornil dvojicí EPček a předloňským albem vertigo. Novinka no future pokračuje v nastolené linii pomalých zasněných balad fúzujících R&B a indie rock, podobně jako to dělá třeba Frank Ocean. Eden ale desku tentokrát vydává v distribuci velké společnosti, a tak se dostane k více posluchačům.

Annet X Víno
Credits: Adam Remetancik, Aneta Charitonová
Label: Mike Roft Records
Album: X (EP)

Zpěvačka Annet X (dříve vystupující jako Annet Charitonová) patří mezi hrstku hudebníků, kteří míchají R&B a pop s českými texty. Začínala jako blogerka a youtuberka, na hudební scéně se však pohybuje už víc než pět let. S prvními krůčky jí pomáhal Ben Christovao. Na konci loňského roku vydala své nové EPčko nazvané prostě jen X a z něho pochází i aktuální klipový singl Víno. Produkci k písni vytvořil ostravský producent Czech Strings, který má za sebou spolupráci s Maniakem, Hellwanou nebo Fobia Kidem.

The Men Children All Over the World
Credits: Kevin Faulkner, Mark Perro, Nick Chiericozzi, Rich Samis
Label: Sacred Bones
Album: Mercy

Brooklynská čtveřice The Men vydala letos v únoru svou osmou řadovou desku s názvem Mercy. Pochopitelně opět na domovském nezávislém labelu Sacred Bones. Kapela, která v době svého vzniku před dvanácti lety operovala ve vodách živelného brutálního noise rocku, se za ty roky přerodila ve vyhlášené ohýbače všemožných žánrů. Proto nikoho nemůže překvapit až přehnaná pohodovost prvního singlu z Mercy, skladby Children All Over the World.

Yves Tumor Gospel for a New Century
Credits: Sean L. Bowie
Label: WARP Records
Album: Heaven to a Tortured Minds

Yves Tumor je zpět se skladbou Gospel for a New Century, která je zároveň prvním singlem i otvírákem připravovaného alba Heaven to a Tortured Minds. To vyjde opět u WARP Records. Končící vztahy, apokalypsa, znovuzrození nebo rocková hymna nového světa? Tančící derviš opět slibuje, že další nahrávka bude velkolepá, a proto její první hit putuje rovnou do rotace.

Willie Nelson First Rose of Spring
Credits: Willie Nelson, Randy Houser, Allen Shamblin, Marc Beeson
Label: Sony Music Entertainment
Album: First Rose of Spring

Sedmaosmdesátiletý veterán zámořského country, písničkář Willie Nelson, letos vydá již své sedmdesáté album. Ano, čtete správně, sedmdesáté album. Desku First Rose of Spring ohlásil minulý týden stejnojmenným singlem, na kterém se s Williem podílel i songwriterský team Randy Houser, Allen Shamblin a Marc Beeson.

Tuzemské R&B i zámořské country. Kam nás tento týden zavedou novinky v playlistu Radia Wave? Poslechněte si rozhovor Jakuba Kaifosze a Judity Císařové.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.