NOVINKY: North Highlands, 100°C a jiná vedra

23. červenec 2013
Factory Radia Wave

Spolu s novým singlem brooklynských North Highlands snad můžeme říct, že i v létě děláme maximum pro to, abychom uspokojili vaše hudební chutě. Přispět by k tomu měly aktuální skladby od Keep Shelly In Athens, Colette, Crystal Stilts, teprve devatenáctileté Cousin Marnie nebo třeba novinka domácích 100°C. Tak se nechte rozpálit.

North Highlands – I’ll Do My Best
Credits: Brenda Malvini, Mike Barron, Daniel Stewart, Jasper Berg, Andy Kasperbauer
Label: self-released
O síle současné brooklynské nezávislé scény už dnes pochybuje málokdo – k jejím stálicím patří poslední léta také indiepopová kapela North Highlands, která v roce 2011 zaujala svým debutem Wild One. Práce na jeho následovníkovi jsou údajně v plném proudu, což potvrzuje i aktuální sedmipalec I’ll Do My Best. Extrémně nakažlivý surfrockový singl prozrazuje mírnou proměnu stylu i zřetelnou inspiraci lehkonohým francouzským popem.

Keep Shelly In Athens – Recollection
Credits: Keep Shelly In Athens
Label: Cascine
Po sérii výborných internetových singlů, neoficiálních remixů a EPčku Camp Martius konečně chystá řecké dreampopové duo Keep Shelly In Athens svůj regulérní dlouhohrající debut. Deska At Home vyjde 17. září a my vám z ní nabízíme první oficiální track Recollection, který kombinuje pro duo typický baleárský sound s matnými odlesky shoegazu.

02515481.jpeg

Is Tropical – Dancing Anymore
Credits: Simon Milner, Gary Barber, Dominic Apa
Label: Kitsuné
Britská trojice Is Tropical, která mixuje noiserockové postupy s tribálními zvuky, psychedelií a prvky francouzského elektra, se dosud proslavila především singlem Greeks (2011), jehož výstřední video záhy dosáhlo na YouTube několika milionů zhlédnutí. Podobný osud potkal i neuvěřitelný klip k singlu Dancing Anymore, který pochází z druhého alba I´m Leaving, jež vyšlo už v květnu na značce Kitsuné. Video z dílny francouzského kolektivu Megaforce obsahuje kromě jiného i scénu felace s virtuální mořskou pannou, nicméně ani tento fakt nezastiňuje skutečnost, že Is Tropical stále dělají pop vzácného druhu: chytlavý a excentrický zároveň.

Crystal Stilts – Star Crawl
Credits: Brad Hargett, JB Townsend, Kyle Forester, Andy Adler, Keegan Cooke
Label: Sacred Bones
Brooklynská postpunková pětice Crystal Stilts navazuje na své už dva roky staré EP Radiant Door novým albem Nature Noir, které se péčí labelu Sacred Bones objeví na pultech 17. září. Desku bude v našem vysílání propagovat singl Star Crawl, který je zasvěcen šedesátkové psychedelii a opojně malátnému soundu podepřenému překvapivou porcí smyčcových aranží.

02931816.jpeg

Cousin Marnie – You've Been Fooling Me Baby
Credits: Julie Ann Hartigan
Label: self-released
Další pozoruhodný nováček na ostrovní scéně si říká Cousin Marnie. Za tímto pseudonymem se skrývá teprve devatenáctiletá londýnská zpěvačka a skladatelka Julie Ann Hartigan, která už loni upoutala blogery svými tracky, v nichž svérázně kloubí hip hop, punk a country. Ještě letos v létě chystá Marnie k vydání své debutové EP Is Sleeping, na němž budou k nalezení čtyři covery amerických folkových klasiků Carter Family. Singlem z tohoto minialba je skvostná, temně elektronická verze skladby You've Been Fooling Me Baby.

100°C – Nobody Feels Good
Credits: Jakub Johánek
Label: 100°C Rec.
Poněkolikáté odkládaná nová deska 100°C má konečně svého předskokana v podobě singlu Nobody Feels Good. Dynamický uptempo track textově reflektuje realistický příběh otce a syna jako souboj silných eg dvou generací. Se skladbou šly ven i dva remixy od Petra Míkovce a DJe Revize. Nová deska popové šestice z Mariánských Lázní vychází na konci září 2013.

Autre Ne Veut – On and On
Credits: Arthur Ashin
Label: Adult Swim
Letní série Adult Swim Singles Program pokračuje dalšími lahůdkovými singly: po Danu Deaconovi nebo Run The Jewels se o slovo hlásí Arthur Ashin alias Autre Ne Veut. Jeho novinka On and On navazuje na skvěle přijaté lednové album Anxiety – Ashin zde znovu propojuje R&B a elektro do blyštivého balíčku futuristického popu. Singl je stejně jako všechny předchozí zdarma ke stažení z webu televizní stanice Adult Swim.

02830946.jpeg

Sol – Jump In
Credits: Sol Moravia-Rosenberg
Label: Elan Wright, Nima Skeemz
V době, kdy se na čele americké hitparády vyhřívá Macklemore, je po bělošských rapperech znovu poptávka. Seattleský MC Sol Moravia-Rosenberg, který vystupuje jen pod svým křestním jménem, kdysi s Macklemorem spolupracoval a upozornil na sebe také debutem The Ride z roku 2009. Teď se vrací s novým singlem Jump In, který ohlašuje EPčko Eyes Open, jež bude na prodej v září. O produkci tracku se postarala dvojice The Zillas.

Colette – When The Music's Loud
Credits: Colette Marino
Label: Candy Talk
Pod jménem Colette se skrývá chicagská producentka a zpěvačka, jejíž skladby navazují na estetiku osmdesátkového elektra, kterou v současnosti vyznává třeba label Italians Do It Better. Colette Marino nicméně působí na taneční scéně už od začátku tisíciletí. Skladba When The Music's Loud ohlašuje její třetí studiovou desku, jež vyjde poslední srpnový týden a ponese stejné jméno jako pilotní singl.

02931823.jpeg

Pretty Lights – Press Pause
Credits: Derek Vincent Smith
Label: Pretty Lights Music
Hudební producent z Colorada Derek Vincent Smith je ve světě současné elektronické hudby známý jako Pretty Lights. Originálním způsobem míchá hiphopové beaty, dubstep a trip hop s odkazem dřevního funku. Jeho aktuální čtvrté album se jmenuje A Color Map of the Sun a je autorovým prvním opusem, na kterém vůbec nepoužívá samply. Smith s pozvanými muzikanty nahrál nové skladby ve studiích v Brooklynu, New Orleans a Denveru. Novinka vyšla na začátku léta a kromě tradičních formátů vychází i zdarma jako download na jeho webu prettylightsmusic.com. Jako ochutnávku z ní si do playlistu zařazujeme singl Press Pause.

Spustit audio