NOVINKY : The Notwist, Yeasayer, Grizzly Bear a Vložte Kočku nebo jiné zvíře

27. listopad 2013

Aktuální jedenáctka nových skladeb v našem vysílání se nese ve znamení různých forem blízkosti: Yeasayer nás varují, abychom se nepřibližovali, The Notwist se radši drží těsně u skla. Psapp mají blízko k městu, jakkoli jim už trochu leze krkem a rádi by spolu s Shearwater vyrazili někam do údolí. Ostatně, jak upozorňují tuzemští Vložte kočku: do každého místa vedou skoro vždycky dvě (nebo tři) cesty.

Psapp – Wet Salt
Credits: Galia Durant, Carim Clasmann
Label: The state51 Conspiracy
Britské avant-popové duo Psapp, které svými dosavadními třemi alby postavilo pomník pomyslnému subžánru „toytronica“, v listopadu vypustilo do světa novinku jménem What Makes Us Glow. Animovaným klipem doprovázený první singl Wet Salt, který opět dovedně kombinuje naivistickou hravost a jemnou melancholii, je zasvěcen špíně, šedi, ale i magii a barvám městského života.

The Notwist – Close To The Glass
Credits: Markus Acher, Michael Acher, Andi Haberl, Martin Gretschmann
Label: Sub Pop/City Slang
Téměř po šesti letech přicházejí s novým materiálem někdejší hvězdy glitch-popu The Notwist. Německá čtveřice, která proslula hlavně výtečným albem Neon Golden (2002), vydá svou desku Close To The Glass v únoru na labelu Sub Pop. Zatím z ní prosákla na povrch pouze titulní minimalistická skladba postavená na zlověstných perkusivních zvucích, půvabné instrumentaci a tradičně plachém vokálním projevu Markuse Achera.

Yeasayer – Don´t Come Close
Credits: Chris Keating, Ira Wolf Tuton, Anand Wilder, Cale Parks
Label: Rockstar Games
K jednomu ze svých vrcholných výkonů se pro účely soundtracku k přelomové videohře GTA V vybičovali brooklynští popoví podivíni Yeasayer (minule jsme si z téhle masivní kolekce nasazovali neméně povedenou skladbu od The Chain Gang of 1974). Zvukově i harmonicky vrstevnatý track Don´t Come Close kapela nahrála během příprav svého zatím posledního alba Fragrant World, do jehož nálady jim ovšem nepasoval. Je dobře, že se objevil právě tady: pro svůj mix neprvoplánové chytlavosti, sofistikovanosti a prudkých emocí si Yeasayer nemohli vybrat lepší kontext.

Shearwater – I Luv the Valley OH!
Credits: Jonathan Meiburg, Jamie Stewart
Label: Sub Pop
Texaská kapela Shearwater vydá 25. listopadu na labelu Sub Pop své nové album Fellow Travellers, které bude kolekcí coverů od skupin Coldplay, Xiu Xiu, Wye Oak, St. Vincent a několika dalších. Aktuální Deska týdne na Radiu Wave vznikla podle členů kapely vlastně omylem – původně mělo jít o podomácku nahrané EP, pro jehož vznik bylo hlavní inspirací turné, během kterého zahráli Shearwater také na Radio Wave Stimul festivalu v Praze. My vám z tohoto alba nabízíme znepokojivou skladbu I Luv the Valley OH! původně od výše zmíněných Xiu Xiu, jejíž hymnický potenciál Shearwater ještě výrazně posílili.

Grizzly Bear – Will Calls (Diplo Remix)
Credits: Daniel Rossen, Christopher Bear, Ed Droste, Chris Taylor, Thomas W. Pentz
Label: Warp
Indie-rockoví hrdinové Grizzly Bear vydali v polovině listopadu rozšířenou verzi své loňské úspěšné desky Shields a k tomu přihodili ještě kolekci b-stran singlů na Shields B-Sides. Ta obsahuje remixy od Nicolase Jaara či Liars a dalších pět nevydaných skladeb pocházejících z nahrávací session v texaských studiích Marfa z první fáze vzniku desky. Přírůstek do diskografie kapely ohlašuje ještě internetový free download (na desce nakonec nepoužité) skladby Will Calls ve výborné verzi od hvězdného producenta Dipla.

Vložte kočku Dvě nebo tři cesty
Credits: Kryštof Kaplan, Cyril Kaplan, Jiří Konvalinka, Tomáš Kubín, Jarek Nohavica
Label: Landmine Alert
„Kam jsme se to poděli?“ ptá se Jarek Nohavica členů kapely Vložte kočku v rámci skladby Dvě nebo tři cesty z jejich nové desky SEAT. A pravdou zůstává, že z původně prudce experimentální formace se postupně vyvinulo svérázné, avantgardně popové těleso. Není náhodou, že za svou předchozí desku TaTa obdrželi Vložte kočku v minulém roce nominace na ceny Vinyla i Anděl. Na aktuálním albu i ve zmíněném singlu najdete opět celou řadu překvapivých (ale také chytlavých) momentů; i proto patří novinka pražského kvarteta k domácím událostem letošního roku.

02834625.jpeg

Evian Christ – Salt Carousel
Credits: Joshua Leary
Label: Tri Angle
Talentovaný mladík Evian Christ si pojistil svou kariéru účastí na posledním opusu Kanyeho Westa Yeezus, kde produkoval track I’m In It. I přes průlom do komerčních vod ale stále zůstává věrný jak své domovské značce (Tri Angle), tak především svému ojedinělému zvuku. Nejnovější track Salt Carousel z chystaného EP Waterfalls je skvělým dokladem jeho schopnosti kloubit ambientní plochy s masivními, ledově chladnými beaty. Evianův originální beatový hédonismus tak zůstává v moři současných – snadno zaměnitelných – trapových bangerů vysoko nad průměrem.

Gardens and Villa – Bullet Train
Credits: Adam Rasmussen, Chris Lynch, Dusty Ineman, Levi Hayden, Shane McKillo
Label: Secretly Canadian
Kapela Gardens and Villa vyřešila svou tvůrčí krizi osobitým způsobem – z prosluněné domovské Santa Barbary odcestovali do promrzlé chaty kdesi v horách v Michiganu, kde během loňské zimy složili nový materiál. Ten později nahráli s věhlasným producentem Timem Goldsworthym, spoluzakladatelem značky DFA, který je podepsaný pod nahrávkami Cut Copy nebo Hercules & Heart Affair. Výsledkem je album Dunes, které vychází 4. února na Secretly Canadian. Představí nám ho šťavnatý organický funk skladby Bullet Train.

03013695.jpeg

Flume & Chet Faker – Drop The Game
Credits: Harley Edward Streten, Nicholas James Murphy
Label: Future Classic
Australský producent Flume se ve svých jednadvaceti letech dostal na čelo domácího albového žebříčku a kouzlu jeho atmosférických skladeb už právem propadla i blogosféra. Po loňském eponymním albu a kupě povedených remixů se letos připomíná EPčkem Lockjaw, které natočil s jiným australským producentem a zpěvákem Chetem Fakerem. Třískladbová kolekce vychází na kultovní indie značce Future Classic, kam patří i Jagwar Ma či Classixx. Track Drop The Game, který celé EPčko otevírá, byl obdařen i ponurým tanečním videoklipem.

Mellowhigh – Air
Credits: Vyron Dalyan Turner, Gerard Damien Long, Dominique Marquis Cole
Label: Odd Future Records/RED
Rappeři z kolektivu Odd Future si rádi hostují na svých vlastních projektech a přesně tak letos vznikli Mellowhigh, což je duo Mellowhype (rapper Hodgy Beats a producent Left Brain) rozrostlé o další akvizici jménem Domo Genesis. Na konci října vydali eponymní debut, na němž se objevují i Tyler, The Creator, Earl Sweatshirt, Smoke DZA nebo Curren$y. O vydání desky se postaral samozřejmě label Odd Future Records a my vám z ní nabízíme track s názvem Air.

Ghost of You – Somewhere in the Drop of Your Miracle
Credits: Tom Novohradský, Jonáš Svoboda, Štěpán Pařízek, Michal Janík
Label: self-released
V novinkách, které míří do rotace Radia Wave, se odteď budou pravidelně objevovat i vybrané skladby premiérované v naší talentové show Startér. Ta první s názvem Somewhere in the Drop of Your Miracle pochází od mladé brněnské kapely Ghost of You, která hraje chytlavou kombinaci indie-popu a psychedelie a v březnu vydala slibné debutové EP Ocean K.

Spustit audio